Новини

Еврото отново надолу

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-25 09:17:14, видяна 282 пъти

Еврото се понижи до най-ниската си стойност от седмица насам преди продажбата на испански и италиански дълг утре. Опасенията на инвеститорите за задълбочаване на проблемите на Еврозоната продължават да тежат над единната валута.

През изминалата седмица инвеститорът Джордж Сорос предупреди, че еврото е заплашено от изключително силна обезценка, ако европейските лидери не намерят някакво решение за кризата на двудневната си среща.

Йената достигна двумесечен минимум спрямо долара, след като инвеститорите продължават да предпочитат японската валута като най-сигурна в условията на криза.

„Няма краткосрочно решение на кризата в Европа“, коментира Кърт Магнус, валутен стратег в Nomura Holdings Inc., най-големия японски брокер, цитиран от Bloomberg. “Все още инвеститорите не са в настроение за включване на риска“, допълва специалистът.

Еврото загуби 0.3% спрямо долара до 1.2528, след като се понижи до 1.2519 на 22 юни, което бе най-високото ниво от 13 юни. Единната валута загуби 0.6% до 100.52 йени.

Японската валута се търгува при нива от 80.20, като моментно достигна най-ниска стойност от 80.62 йени, невиждана от 27 април.

От началото на годината еврото се понижи с 3.3% спрямо долара, докато йената поевтиня с 4.2% спрямо зелените пари и върна с 0.8% спрямо еврото.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, загуби 0.4% от стойността си в първия ден от новата седмица.

Италия планира продажбата на дълг с матуритет 2016 и 2026 година утре, както и дълг с нулев купон в размер на 3 милиарда евро. Испания ще предложи три- и шестмесечни дългови книжа утре.

Междувременно натискът от Франция и Италия върху Германия за предприемане на по-сериозни мерки се увеличава. Лихвите по испанския дълг се повишиха при ниво над 7% през изминалата седмица, което се смята от икономистите като несъстоятелно.

Трейдърите намалиха залозите си за спад на еврото. Едномесечните залози срещу понижението на единната валута са най-ниски от 1 май досега.

„Излизането на Гърция от Еврозоната е много скъпо за страната и за останалите страни-членки на зоната“ според Дейвид Форестър, стратег в Macquarie Bank Ltd., цитиран от Bloomberg Television. “Смятаме, че оставането на Гърция в Еврозоната е почти сигурно, поне в следващите шест месеца, което би следвало да е добра новина за еврото“, допълва анализаторът.Сподели:  
Етикети: Еврото, надолу

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...