Новини

13-те най-красиви президентски дворци в света

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-01-11 18:30:44, видяна 255 пъти

Да бъдеш президент на един народ е може би най-голямата чест, която човек може да получи. Този, който застане на този много силен и отговорен пост, ще има честта не само да пътува по цял свят, да бъде посрещан като височайша особа, но също така и да живее и работи в емблематични сгради, станали символ на културата и идентичността на народа.

Представяме ви 13 от най-забележителните сгради, които притяват президенти от цял свят.

Президентският дворец, Варшава, Полша

Доврецът е по дизайн на Кристян Пьотр Айгнер и е издигнат през 1643 г. До 1818 година обаче сградата е ползвана с бюрократична цел. Отпред се намира статуята на Йосеф Пониатовски - полски генерал, който е станал Маршал на френската империя през 1813 г.

Belém Palace, Лисабон, Португалия

Дворецът е завършен през 1754 година. Първоначално той е дом на различни крале на Португалия. През 1910 г. обаче е обявен за официална резиденция на президента на страната.

Palácio da Alvorada, Бразилия, Бразилия

Сградата е по дизйан на Оскар Ниемер и е завършена през 1958 година. Между 2004 и 2006 г. президентският дворец претърпява сериозна реновация, която струва повече от 18 милиона долара.

Елисейският дворец, Париж, Франция

Дворецът е официална резиденция на президента от 1848 година. Построена от Арманд – Клод Моле, сградата е пример за класическа архитектура.

Президентски дворец на Суринам, Паламарибо, Суринам

Построен през 1730 г., президентският дворец на Суринам е издържан в датски колониален стил. Южноамериканската страна е колония на Холандия до 1970 г.

{{page}}

Президентският дворец, Ханой, Витенам

Това е официалният дом на виетнамския президент. Завършена през 1906 г. от архитект Хенри Вилду, сградата във френски стил е боядисана в ярко жълто.

Кремъл, Москва, Русия

Кремъл е укрепен, 68-акровата комплекс, разположен в сърцето на руската столица. Построен в края на 15 век, в различните епохи Кремъл претърпява различни ремонтни дейности по време на различните владетели, властвали в страната. Днес комплексът е дом на президент на Русия.

Дворецът на турския президент, Анкара, ТурцияДворецът е построен в сърцето на турската столица и е в типичен за страната архитектурен стил, повлиян от властта между 11 и 13 век. Комплексът заема площ от внушителните 300 000 кв.м.

Белият дом, Вашингтон, САЩ

След пожар през 1814 г., в който оригиналът е унищожен, новият Бял дом е завършен през 1817 г. Дом на действащия американски президент, Белият дом има 132 стаи, 35 бани и шест етажа. За да се боядиса фасадата му, са нужни 570 галона (около 2100 литра) боя.

Пражкият замък, Прага, Чехия

Официалната резиденция на президента на Чехия е смесица от  ренесансова и готическа архитектура. Сградата датира от 9 век. С площ от близо 70 000 кв. м това е най-големият древен крепостен комплекс в света.

Дворецът Белвю, Берлин, ГерманияЗавършена през 1786 година от германския архитект Майкъл Филип Даниел Буман, сградата в неокласически стил е винаги е била собственост на правителството, но става официална президентска резиденция през 1994 година.

Президентският дворец Акорда, Астана, КазахстанДворецът отваря врати през 2004 година. Той е с височина 60 метра и има купол в синьо и златно, завършващ с остър връх. По него са работили архитекти, инженери, дизайнери и строители от 10 различни страни.

Дворецът Хофбург, Виена, Австрия

Дворецът е пример на бароковата архитектура. Той е по дизайн на Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах и е седалище на владетелите от Римската империя, както и резиденцията на императора на Австрия до 1918 г. Днес тя е дом на австрийския президент.Сподели:  
Етикети: Президентски, дворци , най-красиви

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Секс на куково лято

Когато трима родители откриват за сключен съюз между техните деца да загубят девствеността си на...

още...