Новини

Porsche прибира над 17 000 долара печалба от всяка продажба

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-03-20 15:33:09, видяна 159 пъти

Публикуваният в края на миналата седмица годишен финансов отчет на Porsche разкри, че компанията е продала близо 238 000 през фискалната 2016 г. и е реализирала оперативна печалба от 4.1 млрд. долара (с 14% повече от предходния период).

На база на тези цифри можем да изчислим, че брандът на Volkswagen AG реализира печалба от 17 250 долара от продаден автомобил – далеч повече от някои свои конкуренти, отбелязва Bloomberg в свой материал.

Така например Daimler AG - компанията майка на Mercedes-Benz, е реализирала печалба от около 5000 долара миналата година. Баварският концерн BMW може да се похвали с подобен марж.

Но каква е причината за тази голяма разлика? Отчасти тя се дължи на цената. Porsche просто не прави евтини автомобили. Дори и луксозни брандове, като Mercedes, понякога предлагат по-делнични версии на своите автомобили, за да привлекат нови потребители към семейството.

Клиентите на Porsche обаче плащат по-скъпо за репутацията на бранда.

Ferrari играе същата игра много умело. Оперативната печалба на компанията възлиза на около 90 000 долара от продаден автомобил. Около 30% от печалбата на компанията обаче се генерира от продажби на двигатели, ключодържатели и други неща, които нямат нищо общо с автомобилите.

Освен това компанията произвежда по едва 8000 автомобила годишно, като по този начин държи цените на своите возила високи.

В сравнение с това „поршетата“ вече не са толкова скъпоценни. Продукцията на Porsche вече се равнява на около една десета от тази на BMW, като през последните три години компанията е увеличила производството си с 47%. Този ръст се дължи на новия модел 911 GT3, който се предлага за 144 000 долара.

Освен това ръстът в печалбата на компанията съвпада с пуска на най-достъпния й модел – Porsche Macan SUV. Macan дебютира в автосалоните през 2014 г., а днес вече генерира около 40% от продажбите на Porsche.

Днес Macan се предлага на базова цена от 47 500 долара. Малцина обаче са онези, които си купуват кола на Porsche и се задоволяват с базовия модел. И тук идва ролята на екстрите, които могат да увеличат чувствително цената на автомобила, а оттам, разбира се, и маржа.Сподели:  
Етикети: продажба, печалба, Porsche, прибира

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Рядък автомобил се появи близо...

Рядък автомобил се появи близо до Стоунхендж преди 14ч. 6мин.
Недалеч от известната на целия свят английска забележителност – Стоунхендж, се... още»
5 достъпни алтернативи на iPhone X 11 странни навика на гениите 5 важни причини да си взeмeте... Апартамент за пораснали деца
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
5D Дракула

Туристическа дестинация- стар порутен замък... Домакин се оказва самият граф Дракула, който явно не...

още...