Новини

Най-странните факти за Nutella - от първото бурканче до днес

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-04-21 18:28:04, видяна 572 пъти

Преди 53 години, на 20 април, първото бурканче с Nutella е продадено в пекарна в град Алба, Пиемонт. Не след дълго течният шоколад завладява цял свят.

Но необикновената, и донякъде противоречива, история на най-известния течен шоколад в света може да изненада дори заклетите му почитатели. Италианският вестник The Local разказва някои от най-странните факти за Nutella – от скромното й начало до световната й доминация.

Всичко започва като следвоенна „история за бедността“

Когато Микеле Фереро, син на сладкар от малък град, решава да тръгне по стъпките на баща си, началото му е повече от скромно.

Nutella може да се нарече „рецепта за строги ограничения“ – през 50-те години на миналия век, след Втората световна война, е въведената купонна система, а запасите от шоколад в Италия са оскъдни. Така че Фереро решил да добави към течния шоколад лешници, които били по-евтини и в по-големи количества от какаото.

„Всичко започва като история за бедността“,каза преди време италианският министър на икономическото развитие. Но комбинацията от лешници и шоколад се оказала истински хит.

50 години след продажбата на първото бурканче, създателят на Nutella беше обявен за най-богатия човек в Италия и 30-я най-богат в света в индекса Bloomberg Billionaires. След смъртта си Микеле Фереро остави имуществото си на вдовицата си Мария Франка Фисола, която в момента е най-богатият човек в Италия. Състоянието й се оценява на около 20 млрд. евро.

Ferrero International продължава да расте, без да е засегната от икономическата криза, която унищожи много компании в Италия. По последни данни от август 2016 г. компанията е постигнала печалба от 10.3 млрд. евро - растеж с 8.2% спрямо същия период на предишната година. Тя наистина завладя цял свят, а продуктите й могат да се открият в 170 страни.

Бурканчетата Nutella са познати в цял свят, но те въобще не приличат на първата партида. Фереро нарича първата версия Pasta Gianduja, кръстена на сходна рецепта от Торино. Тя първоначално се състои от солидни блокчета шоколад, а кремообразната версия, която става за намазване, се появява през 1951 г.

Колосални количества

Количеството Nutella, произведено за една година, тежи колкото Емпайър Стейт Билдинг, а лешниците, използвани в течния шоколад за две години, могат да запълнят кошница с размерите на Колизеума.

Течният шоколад за малко да предизвика дипломатически инцидент

Освен безбройни конфликти между съпрузи и съквартиранти за това кой е изял Nutella-та, безобидният на външен вид течен шоколад за малко да предизвика разрив между Италия и Франция.

През 2015 г. френският министър на екологията Сеголен Роаял заяви,че италианският течен шоколад не е безопасен за здравето на гражданите и вреди на планетата. „Трябва да спрем да ядем Nutella“, каза тя по телевизията.

Италианският колега на Роаял й отговори в Twitter да остави италианските продукти на мира и допълни, че смята да хапне филия с Nutella и да пие чай за вечеря.

Неподходящо име за деца

Колко обичате Nutella? Една френска двойка толкова много харесвала сладкото изкушение, че опитала да кръсти детето си на него, но молбата й била отхвърлена от съда. Според съдиите името Нутела щяло да навлече подигравки на детето, така че родителите трябвало да се примирят и да нарекат дъщеря си просто Ела.

В стъкленото бурканче се крият много повече съставки

Знаете за шоколада и лешниците, но в Nutella има много повече неща. Използваните съставки са захар, палмово масло, лешници (13%), какао (7.4%), обезмаслено мляко на прах (6.6%), суроватка, емулгатори: лецитин и ванилин.

Начинът, по който Ferrero използва двете основни съставки – лешниците и какаото, показва философията на цялата компания

Производителят на Nutella няма да се откаже от палмовото масло Европейски доклад установи, че то съдържа потенциално канцерогенна съставка

Лешниците се отглеждат в Италия и Турция, а компанията инвестира и в развиващи се икономики в страни, като Грузия, Чили, Южна Африка и Австралия.

Какаото се произвежда главно в Западна Африка и Еквадор, а тъй като Ferrero използва почти 120 000 тона какаови зърна всяка година, тя подчертава значението на опазването на производството и на околната среда.

Поради тази причина тази година компанията се присъедини към Световната асоциация на какаото, която контролира устойчивото развитие и защитава правата на коренното население.



Сподели:  
Етикети: първото, факти, бурканче, Nutella , Най-странните

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Рядък автомобил се появи близо...

Рядък автомобил се появи близо до Стоунхендж преди 14ч. 13мин.
Недалеч от известната на целия свят английска забележителност – Стоунхендж, се... още»
5 достъпни алтернативи на iPhone X 11 странни навика на гениите 5 важни причини да си взeмeте... Апартамент за пораснали деца
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Героите на джунглата

Морис може и да е пингвин, но вътре в него се крие същински тигър! Отгледан от тигрица, с течение на...

още...