Новини

Neoplan Skyliner — автобус за шейхове, Формула 1 и НАСА

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-05-20 00:17:10, видяна 342 пъти

През пролетта на 2017 г. легендарният автобус Neoplan Skyliner навърши половин век. През април 1967 г. Конрад Аувартер, по-малкият син на Готлиб Аувартер, основател на едноименната компания, създава първия в света двуетажен автобус за туристически обиколки.

В това време много превозвачи предпазливо се отнасят към експлоатацията на толкова високи превозни средства на големи разстояния.

Въпреки това през 1969 г. оператори, като Gotten и TRD-Reisen, купуват двуежтажни автобуси за своите автопаркове.

За 50 години са произведени почти 5 000 автобуси Skyliner различно поколение. В наши дни производството им вече е стигнало до 7-о поколение.

През 1984 г.  четириосният вариант на автобуса е с дължина 14.5 м. Super Skyliner N128/4 е закупен от космическа агенция НАСА за организация на екскурзии на Мис Канаверал.

Друг модел е използван в качеството на казино във Филаделфия. „Небесният лайнер“ служи на кралското семейство на арабски шейх за мобилен дом при пътешествия.

Най-необичайното приложение на автобуса Neoplan Skyliner е от 1995 година, когато в завода постъпва поръчка за изработването на возило от известния състезател от Formula 1 – Кеке Росберг. Автобусът получава покрив от неръждаема стомана, която се сгъва и се получава открита тераса със столове, маси и ограждения.

Днес Neoplan Skyliner подготвя своите нови модели. Те се отличават с дизайна Sharp Cutу, който е визитна картичка на всички автобуси на компанията.

Автобус-совалка без шофьор ще се движи в Лондон Британците могат да поемат на първото си експериментално пътуване с автобус-совалка без шофьор, съобщава ВВС

През 2016 г. неин автобус спечели в престижен тест за автобуси IBC Award (International Bus Competition), изненадвайки журито по много параметри.

Съвременният „небесен лайнер“ е не само по-комфортен, но и по-безопасен и икономичен. Превозното средство разполага с много електронни „помощници“.

Един от тях позволява да се настрои пътуването на автоматик, като се следва топографията на местността.

Особена гордост за автобуса е адаптивното окачване Сomfort Drive Suspension.Сподели:  
Етикети: автобус, Формула, НАСА, шейхове, Skyliner, Neoplan

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Нито звук

В центъра на историята е четиричленно семейство – майка, баща и две деца, които живеят в пълна...

още...