Новини

Bosch строи завод за чипове за 1 млрд. евро

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-06-19 16:07:39, видяна 992 пъти

Доставичкът на автомобилни части Robert Bosch GmbH ще построи завод за полупроводници на стойност 1 млрд. евро, който ще представлява най-голямата инвестиция в историята на компанията. Производителят на спирачки и двигатели се подготвя за скок в търсенето на компоненти, използвани в автономните автомобили.

Заводът в Дрезден, Германия, ще започне да произвежда чипове, необходими за автономни автомобили, умни домове и интернет базирана градска инфраструктура през 2021 г., обявиха от най-големия доставчик на авточасти в света. В завода ще работят 700 служители, след като бъде завършен през 2019 г.

“Увеличаването на производствения ни капацитет ще ни помогне да подобрим конкурентната си позиция,” заяви главният изпълнителен директор Фолкмар Денер, отбелязвайки, че нуждата от полупороводници нараства с “увеличаването на свързаността и автоматизацията.”

Bosch, която е известна основно като производител на традиционни части за автомобили като спирачни системи и двигатели, се занимава от дълги години и с разработката на софтуер и инвестира все повече в нови технологии. Базираната в Щутгарт компания произвежда чипове за най-различни продукти като смартфони от повече от четири десетилетия. Миналата година всяка кола продадена в световен мащаб е съдържала средно по 9 чипа произведени от Bosch, твърдят от компанията.

Въпреки че Bosch се концентрира върху технологиите и проектите, обещаващи подобрена свързаност и по-чисти градски центрове, 130-годишната компания бе поставена под натиск за предполагаемата помощ, която е оказвала на автопроизводителите, за да манипулират вредните си емисии. Миналия месец Bosch бе свързана с обвинения в измами с вредни емисии срещу четвърти автопроизводител. Компанията е обвиняема заедно с General Motors Co. по дело заведено от собственици на дизелови пикапи, които обвиняват автопроизводителя, че е използвал нелегален софтуер.

Чиповете, които ще се произвеждат в Дрезден ще бъдат добавени към най-различните продукти на Bosch, сред които сензори за въздушни възглавници, автономно управление, манометри и комуникационни технологии.Сподели:  
Етикети: млрд, завод, Bosch, строи, чипове

Коментари


Това ми звучи като идеята България да става силициевата долина на Европа.Резултата е 30 000 безработни мухи без глави от софтуерния университет.Ще видим какво ще стане и с този завод.
0 коментарът е отпреди 1 година
О в Германия извинявам се коментара не беше на място.
0 коментарът е отпреди 1 година
Е, и ? Самсунг строи завод за чипове за 10 милиарда в Сеул. У нас никoй нищо не строи.
0 коментарът е отпреди 1 година
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Разнопочна търговия на...

Разнопочна търговия на азиатските пазари преди 12ч. 8мин.
Борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион стартираха търговията в четвъртък с... още»
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Дедпул 2

Цапнатият в устата супергерой на Марвел се завръща! По-голям и по-добър от преди и от време на време...

още...