Новини

Бивша руска република купи 200 тона злато за 7 години

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-07-17 10:30:20, видяна 922 пъти

Русия и Турция продължават да увеличават златните си резерви, а Казахстан заема третата позиция сред активните купувачи на благородния метал, става ясно от данни на Световния съвет по златото.

През последния месец, за който има изнесени данни (май), покупките на Русия възлизат на 19.5 тона, докато Турция и Казахстан са придобили 5.2 и 4.5 тона злато.

Така от началото на годината Русия добавя нови 91.5 тона злато към резервите си, след като закупи 206 и 200 тона злато (основно на местния пазар) през 2015 и 2016 г.

Турция е придобила 64.2 тона злато за първите пет месеца на настоящата година, след като намали резервите си с респективно 13.6 и 138.5 тона за предходните две години.

Нетни купувачи през 2017 г. са още Казахстан, Аржентина и Унгария, докато най-големи продажби се отчитат от Катар, Беларус, Германия, Азербейджан и Таджикистан.

Към момента липсват данни за активността на пазара на злато от страна на Венецуела и Китай, за които се предполага, че са съответно голям продавач и купувач. 

Как се търгува със злато?Близо половината от новопроизведеното злато се използва в бижутерията, 40% като инвестиция и 10% в промишлеността

Данни от 2010 г. насам сочат, че Русия е увеличила златните си резерви с 918 тона, Турция е добавила 325.2 тона, а третата позиция се държи именно от бившата руска република Казахстан.

Тя е увеличила резервите си с 208.1 тона, с което вече има 275.6 тона и попада в топ 20 (на 19-а позиция) сред държавите с най-големи златни резерви, като те съставляват 36.8% от всичките резерви на страната.

За сравнение, България заема 47-а позиция с 40.4 тона злато, или 6.2% от общите ни резерви.

Начело, без особени размествания в последните месеци, остават САЩ и Германия, изпреварили Италия, Франция, Китай, Русия и Швейцария.

В топ 10 по златни резерви се нареждат още Япония, Холандия и Индия. Сподели:  
Етикети: тона, република, купи, злато, руска

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Жена промени живота на...

Жена промени живота на бездомник, който й даде последните си пари преди 18ч. 22мин.
Бездомен мъж използва последните си 20 долара, за да купи бензин на закъсала на пътя... още»
8 къщи на знаменитости, които никой... Илон Мъск е на път да изпълни... VW “ловува“ за важен елемент в... Банкирането ще се измести все повече...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Lego Ninjago: Филмът

Това НИНДЖАГО приключение на големия екран проследява битката за град НИНДЖАГО, в която трябва да се...

още...