Новини

Как AirBnB заплашва центровете на европейските градове?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-08-17 16:28:57, видяна 112 пъти

Мануел Мурело се оставя да бъде връхлетян от спомени, приминавайки по улиците на готическия квартал на Барселона, докато се подпира на бастуна си – детските игри, празниците със съседите, традиционните барове. Всичко е изчезнало.

Днес туристите се лутат в лабиринта от улици, следвайки указанията на карти, или се придвижват с много модерните напоследък електрически сегуей. Сезонните наеми процъфтяват, а местните жители се местят в предградията, пише френският вестник Le Figaro.

Мануел, който пристигнал в Галисия през 1962 г., трябвало да се премести извън Барселона през ноември. Апартаментът, в който живеел под наем от 25 години, бил продаден на инвеститор. Дотогава той плащал 500 евро на месец и не бил особено доволен, че трябва да се премести.

„Тук беше моят квартал, имах всичко – приятели, магазини. Тук се ожених, децата ми са родени тук и мислех, че ще умра тук“, споделя 76-годишният Мануел с насълзени очи зад дебелите си кръгли очила.

Население, което не спира да намалява

Населението в квартала не спира да намалява. През 2015 г. там живеят не повече от 15 624 души спрямо 27 470 през 2006 г. 63% от тях са „плаващи“ жители, т.е. хора, които живеят временно под наем.

В същото време, според сайта за недвижими имоти Idealista, който е номер едно в Испания, цената на квадратен метър в квартала се е повишила от 14.4 на 19 евро.

Жителите на готическия квартал на Барселона, както и на Мадрид, Париж, Лондон, Амстердам, на Стария град в Лисабон, са недоволни от спекулантите в областта на недвижимите имоти и от туризма, стимулиран от платформите за сезонни наеми.

„Това не е джентрификация, при която едно население е заменено с друго по-заможно. Не, това е исторически център, който се опразва“, възмущава се Гала Пин, общински съветник в квартала в центъра на града.

„Центровете на градовете са замислени като машини за печелене на пари, а хората от народа са изтласкани към периферията“, казва испанският социолог Даниел Сорандо, съавтор на книгата „Първо завзехме Манхатън“. Мадрид и Барселона смятат да организират голяма международна конференция по темата през есента.

В Париж разтревожените местни жители от Четвърти район, където се намират остров Сен Луи и Нотр дам, организираха през март конференция, в сътрудничество с кметството, за „невидимото опустяване“ на центровете заради сезонните наеми.

Кметството в Париж разкритикува в началото на годината загубата на 20 000 жилища за пет години, свързана с увеличаването на туристическите жилища. Този феномен допринася за повишаването на цените и намаляването на населението, казва Иън Броса, който отговаря за жилищното настаняване.

В Амстердам банка ING пресметна, че сезонните наеми са донесли на собствениците приходи от 350 евро на месец, което е довело до увеличаване на цените, обяснява авторът на изследването Сене Янсен.

За да преобърнат тенденцията, Париж, Лондон и Амстердам опитват да наложат ограничение на продължителността на наема и регистриране, което позволява контролирането им. В Берлин от 2016 г. вече не е разрешено наемането само на една стая в жилище, а само на цялото жилище.

Барселона, ръководена от бившия активист за право на жилище Ада Колау, избра по-строгия път, като наложи през 2016 г. глоба от 600 000 евро на платформите AirBnB и Homeaway, като ги обвини, че отдават апартаменти под наем без туристическия лиценз, изискван от властите в града.

AirBnB в Испания обаче счита, че проблемите с жилищното настаняване са съществували от повече време.

В Стария град, например, „има три пъти повече празни жилища (които не се предлагат за наемане) от обявите за цели жилища в AirBnB”, казва директорът на отдел комуникации за Испания Андреу Кастейано.

Съществуват оскъдни данни за влиянието на сезонните наеми върху цените на жилищата. Според Даян Койл, преподавател по икономика в университета в Манчестър и автор на доклад по темата, първоначалната липса на жилища често се подценява.

Но много специалисти са на мнение, че въздействието на сезонните наеми върху вече пренаселените централни части на градовете е значително.

30 милиона посетители в Барселона на година

Градът на Гауди изглежда особено засегнат от увеличаването на цените заради засиления интерес от туристите - средно 30 милиона туристи на година, и повишената рентабилност, която привлича спекуланти в областта на недвижимите имоти, според специалисти в сектора.

Серхи Леива от агенцията за недвижими имоти MK Premium подчертава, че половината от клиентите му са чужденци, които търсят второ жилище или добра инвестиция в сезонен наем.

За хората, които остават в „застрашените“ квартали, животът е сложен – улиците са препълнени, а традиционната търговия изчезва. В Испания и цяла Европа се организират протести. Жителите на квартал Lavapiés в Мадрид протестираха през април с куфарите си на колела.

„Ако не бъдете прогонени от високата цена, ежедневното напрежение ще ви накара да си тръгнете“, споделя в Барселона 27-годишният Марти Кусо и допълва, че последен от приятелите си е останал да живее все още в готическия квартал.

Пенсионери обикалят света, отсядайки само в имоти от Airbnb Двойката пътува почти 1 500 дни

“Това води до градове без жители, до мъртви квартали“, казва Сокоро Перес, доктор по география в Барселона. „Градовете се превръщат в „клъстери“ за забавление и консумация, в туристически фаст фууд“, допълва тя.

"Заради липсата на съседи усещането за принадлежност към общността се губи, общественото пространство не се уважава, а политическата власт губи влияние на местно ниво, тъй като градските избиратели стават все по-малко“, отбелязва Перес.

Търговията в Стария град вече е съсредоточена в магазините за наем на колела, в сувенирните магазини, шикозните ресторанти. От старите магазини са останали само една хлебарница и една кръчма.

„Ние сме последният бастион“, обобщава Анна Перес, дъщеря на създателите на кръчмата.Сподели:  
Етикети: Европейските, заплашва, центровете, Airbnb

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Придобиват софийски мол за...

Придобиват софийски мол за рекордна сума преди 6ч. 44мин.
От южноафриканският фонд NEPI Rockcastle обявиха, че на 21 септември 2017, чрез своето... още»
17 неща, които успелите хора правят... Най-опасните за шофиране пътища в... Вашата бленувана собствена къща на... Електромобилът Opel Ampera-е показа...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Спайдърмен: Завръщане у дома

Развълнуван от преживяванията си с Отмъстителите, Питър се прибира у дома при леля Мей и под зоркия...

още...