Новини

10 милиардери, които израстват в бедност

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-09-13 14:30:00, видяна 161 пъти

Човек не трябва да е роден със сребърна лъжица в устата, за да постигне големи неща в живота, макар че това определно би помогнало.

Въпреки това, много от днешните милиардери имат скромен произход. Това, че като малки растат в бедност, не спира тези шефове на големи компании, знаменитости и бизнес магнати впоследствие да постигнат големи успехи — и не би трябвало да спира и вас.

1. Опра Уинфри
 

 

A post shared by Oprah (@oprah) on

Jul 4, 2017 at 9:55pm PDT  

 

Уинфри, чието състояние в момента се оценява на над 3 млрд. долара, е родена в Мисисипи и отгледана от самотна майка тийнеджър. В интервюта тя е споделял, че когато е била малка, в определени периоди дори не са имали вода или електричество.

Тя се концентрира върху учението, участието в конкурси за красота и след това започва работа в радиостанция, като така навлиза в света на медиите.

Уинфри прави големия си пробив като водещ на токшоу в Балтимор." След това се появява "Шоуто на Опра Уинфри," което започва да се излъчва в национален ефир през 1986 г.

2. Хауърд Шулц

Председателят и главен изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц помага на компанията да стане това, което е днес — огромна верига с 23 000 заведения в 73 страни и пазарна стойност от около 85 млрд. долара, според Forbes. Този успял бизнесмен с лично състояние, оценявано на 2.9 млрд. долара, не се ражда в богато семейство.

"Когато бях на 7 г., преживях нещо, което ми повлия сериозно и което нося със себе си всеки ден," казва Шулц. "Това е белегът от това да си бедно дете и да живееш в общинско жилище."

Шулц казва, че баща му се разорява, като работи много неща, от които не се печелят нито пари, нито уважение. Тези трудности обаче изглежда мотивират Шулц, за да постигне успехите си.

"Никога не съм и мечтал, че ще бъда в позиция някой ден да съм част от компания, в която имам власт, да не говорим да изградя компания," казва Шулц. "Това, което се опитах да направя, е да изградя компания, за каквато баща ми нямаше шанса да работи."

3. Ралф Лорън
 

 

A post shared by Ralph Lauren (@ralphlauren) on

Sep 12, 2017 at 9:09pm PDT  

 

Модната марка Ralph Lauren е лесно разпознаваема. Знаете ли обаче, че е имало времена, в които модният дизайнер дори не е могъл да си позволи да си купува дрехи?

"Като дете харесвах дрехите, но нямах пари да си ги купувам," казва Лорън.

"Всеки път, когато получавах носените от моите братя дрехи, в мен се появяваше енергия, която ме караше да искам да притежавам собствени неща и да оставя своя отпечатък. След известно време тази енергия, заедно с достъпа ми чрез филмите до свят, който не познавах, се превърна в нещо."

Това "нещо" в момента е модна марка с пазарна стойност от близо 8 млрд. долара, според Forbes. Що се отнася до Лорън, неговото състояние се оценява на 5.9 млрд. долара, а той е считан за модна икона.

4. Лари Елисън

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън е роден в Ню Йорк, но израства в Чикаго.

"Никога повече няма да се оплача за това, че живея в лош квартал, след като като дете се преместих от Долен Манхатън в още по-лош квартал в южната част на Чикаго," казва Елисън.

Елисън бил отгледан от пралеля си и прачичо си, който някога имал успешен бизнес, но изгубил всичко по време на Голямата депресия.

Въпреки че има скромен произход, състоянието на Ларисън в момента се оценява на 61.8 млрд. долара. Пазарната стойност на Oracle пък възлиза на на близо 183 млрд. долара, според Forbes.

7 милиардери, които няма да завещаят състоянието си на децатаПовечето деца на най-богатия 1% от хората отвъд Океана вероятно един ден ще наследят състоянието на родителите си , но не всички деца на милиардери ще бъдат такива късметлии

5. Кенет Лангоун

Бизнесменът и инвеститор Кенет Лангоун, който помага за създаването на веригата Home Depot, също има беден старт в живота.

Той твърди, че имал "очарователен живот" като дете, но не заради материалните си притежания. Майка му работела в закусвалня. Той обаче се наслаждавал на безусловна любов, което впоследствие му помогнало да преодолява провалите си и да не позволява да го сломят.

"Когато човек се занимава с поемането на рискове на нивото, на което аз се занимавам, не всичко, с което се захване ще се получи," казва той. "Там, където наистина можета да загубите, е, когато нещо не се получи, да започнете да тормозите себе си по отношение на вашите качества и способности."

Днес състоянието на Лангоун се оценява на 3 млрд. долара, според Forbes.

{{page}}

6. Шелдън Аделсън
 

@LasVegasSands named Erik Weiner the winner of The Mr. Sheldon G.& Dr. Miriam Adelson Citizenship Award https://t.co/mfAcaF6XkC #SandsCares pic.twitter.com/jn3nfl4lGH

— Las Vegas Sands (@LasVegasSands) April 27, 2017

 

Той е председател и главен изпълнителен директор на Las Vegas Sands - най-голямата казино компания в САЩ, но на Аделсън му се налага да спечели своите 35.2 млрд. долара по старомодния начин.


Родители му са източноевропейски имигранти от еврейски произход, а той израства в беден квартал на Бостън, където споделя едностайно жилище с родителите си и трите си братя и сестри.

"Родителите ми бяха бедни," казва той. "Когато починаха през 1985 г. през 11 днеи един от друг, тя нямаха дори и 100 долара в банката. През целия си живот даваха всичко на децата си. Така че аз говоря от позиция на някой, който е протрил кожата на ръцете си, докато се изкачва по стълбата на успеха".

В чест на своя произход, Аделсън е дарил над 50 млн. долара на еврейски училища в Лас Вегас и Бостън и други 50 млн. долара на Мемориала на жертвите от Холокоста Яд ва-Шем.

7. Алън Гери

Състоянието му днес се оценява на 1.4 млрд. долара, но Алън Гери израства в Либерти, Ню Йорк, по време на Голямата депресия. Баща му бил дистрибутор на замразени храни и често изпитвал затрудния да изхранва семейството си.

Гери не завършва училище и се записва в армията, където служи по време на Втората световна война. Той използва помощите, предоставяни на завръщащите се от воийната ветерани, за да премине обучение за ремонт на телевизори.

През 1956 г. инвестира 1 500 долара, за да създаде кабелна компания в родния си град. Десетилетия по-късно бизнесът му се разраства до 64 кабелни системи в 18 щата. Той продава компанията на Time Warner през 1996 г. за 2.7 млрд. долара, като от сделката печели 900 млн. долара.

Гери използва парите, за да основе собствен фонд за рискови капитали на име Granite Associates.

8. Джон Пол ДеДжория
 

pic.twitter.com/F4HoWC7ac1

— John Paul DeJoria (@johnpauldejoria) October 11, 2013  

Създаването на компанията за текила Patrón Spirits Co. и компанията за продукти за коса Paul Mitchell Systems превръщат Джон Пол ДеДжория в бизнес магнат с лично състояние, оценявано на 3.3 млрд. долара.

"Не знаехме, че преживяваме тежки времена, защото всички преживяваха същото," казва ДеДжория за миналото си.

"Спомням си веднъж, докато бях в гимназията, че един петък майка ми се прибра от работа и каза на мен и на брат ми: 'Знаете ли, тримата имаме общо само 27 цента, но имаме храна в хладилника, имаме нашата малка градинка отзад и сме щастливи, значи сме богати.'"

В два отделни периода ДеДжория живее на улицата, преди да обедини усилия с Пол Мичел през 1980 г., за да създаде популярната днес марка за продукти за коса.

9. Харълд Хам
 

Our CEO Harold Hamm being honored with the inspiring @MarloThomas at the @HealthCorps annual gala. #HCGala pic.twitter.com/pfiQG0J96S

— ContinentalResources (@ContinentalOil) April 18, 2013  

Хам е най-малкото от 13 деца в семейството и е отгледан от родителите си земеделци, които като дете го карат да бере памук. Хам е основател, председател и главен изпълнителен директор на петролната компания Continental Resources, като сега състоянието му се оценява на 10.1 млрд. долара.

На 16-годишна възраст обаче му се налага да започне работа на бензиностанция, за да помага на семейството си.

Въпреки финансовите проблеми на неговото семейство, Хам разкрива, че черпел вдъхновение от други жители на Енид, Оклахома. Единият от тях бил местен грънчар, с когото Хам и съучениците му се запознават.

"Той имаше топка глина, която потупваше като бебе," казва Хам. "Беше ясно, че се справя добре, защото това бе неговата страст, неговото изкуство, а посланието бе, че всички ние можем да се справим добре, ако следваме страстта си в живота."

10. Джей Кей Роулинг
 

 

Роулинг е самотна майка - преди книгите й за Хари Потър да я превърнат в най-високо платения автор в света.

"Спомням си, че преди 20 години не ядях, за да има какво да яде моята дъщеря," казва тя. "Спомням си дни, в които буквално нямах никакви пари."

Тези дни са отминали отдавна, тъй като авторката заработва 95 млн. долара в периода юни 2016 – юни 2017 г., според Forbes.

Днес състоянието на писателката се оценява на 1 млрд. долара, според Celebrity Net Worth.Сподели:  
Етикети: милиардери, бедност, израстват

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Спорът между Путин и този...

Спорът между Путин и този милиардер има 90-годишна предистория преди 20ч. 6мин.
В началото на тази седмица президентът на Русия Владимир Путин предложи, вероятно... още»
Изкуственият интелект унищожава... Тези места ще бъдат много популярни... Най-гостоприемните страни за... Бум на сделки с имоти във Варна,...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...