Новини

Този бивш футболист сега произвежда коняк

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-10-12 14:28:42, видяна 81 пъти

Когато професионалните спортисти прекратят кариерата си, пред тях се отварят множество опции.

Някои стават телевизионни анализатори, други се посвещават на образованието, а трети – просто фалират.  Бившият футболен защитник Оливие Тебили обаче избира друг път – коняка.

Тебили, който има 18 мача за националния отбор на Кот д'Ивоар и дълга кариера на Острова с отборите на Шефилд Юнайтед, Селтик и Бирмингам, понастоящем е на 41-годишна възраст. 

Бившият футболист прекарва сериозна част от времето си в грижи за своето лозе, намиращо се в Западна Франция, което след това превръща в коняк. 

Любовта на Тебили към гроздето не се заражда случайно. Родителите му се местят от Кот 'дИвоар във Франция, когато той е малко дете.

В тинейджърските му години често се случва да работи по нечие лозе през лятото, без да подозира, че това, което е било източник на джобни пари, след години ще се превърне в негов собствен бизнес.

Когато подписва първия си професионален договор едва на 18-годишна възраст, младият футболист веднага инвестира в няколко хектара лозя.

Неговото семейство поема грижата за лозята, докато Тебили се посвещава на кариерата си, чийто връх е участието с отбора на Кот д'Ивоар на турнира за Купата на африканските нации.

Така, когато времето за отказване от спорта настъпва, Тебили знае много добре накъде да се насочи – обратно към лозята.

„Денят, в който реших да прекратя кариерата си, спрях напълно и се пренасочих към друга професия“, казва Оливие Тебили пред CNN. “Направих избор да спра с футбола, за да възстановя винопроизводството си“, обяснява бившият атлет.

Конякът често е посочван като специално питие. То може да се прави само от бяло грозде, отглеждано в района Коняк във Франция.

По думите на Тебили, първоначално е било много трудно да се навлезе в този нишов бизнес, който генерира от износ на коняк 3.5 млрд. долара годишно. 

„Навлизането ми в света на лозарството шокира много винопроизводители, тъй като обикновено лозето се предава от баща на син“, казва той.

Невероятният живот на най-високоплатения тенисист в светаМиналата неделя Роджър Федерер спечели 18-а титла от Големия шлем

Тебили е успял да разшири размера на лозята си, след като местен производител на коняк, който бил пред пенсия, го харесал и се съгласил да продаде земята си на бившия футболист.

„Той предпочете да остави един африканец да постигне мечтата си. Донесе му удовлетворение да направи обратното на това, което всички очакваха от него“, посочва Оливие Тебили. 

Понастоящем бившият футболист притежава 22 хектара лозя, като произвежда 11 хил. бутилки коняк на година. Той продава част от продукцията на големи производители, а останалото продава под своя собствена марка – Cognac OT.

Конякът с марка OT се продава в 4 разновидности и струва от 37 долара до 305 долара за бутилка. Най-евтиното предложение представлява отлежал минимум 2 години коняк, докато най-скъпата бутилка предлага вкусовете на питие, отлежало 25 години.Оливие Тебили се надява неговата трансформация да бъде вдъхновение за другите.

„Осъзнах, че всеки е способен да върши абсолютно различни неща спрямо това, което е правил преди“, казва той. „За бивш играч това да прави нещо друго е доста окуражаващо, действително удовлетворяващо", добавя Тебили.  Сподели:  
Етикети: футболист, произвежда, коняк

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

5 неща, които служителите на...

5 неща, които служителите на Apple няма да ви кажат преди 16ч. 30мин.
Днес технологиите са като ангел спасител за едни, но и като дявол за други още»
Как минава денят на най-богатия... Emirates и Etihad създават... Преди трите почивни дни: къде в... България последна в класация по...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...