Новини

Пазарът на ипотеки – София, големите градове и всички останали

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-10-20 10:29:29, видяна 78 пъти

Шестте най-големи града в страната по брой на населението формират над 50% от бизнеса на банките - от гледна точка на ипотечното кредитиране.

Справка на Profit.bg, по данни на имотния регистър към Агенцията по вписванията, сочи, че учредените ипотеки (законни и договорни) през третото тримесечие на 2017 г. достигат малко над 16 000.

Това е с 25.9% повече спрямо година по-рано, когато статистиката отчита сключването на 12 716 ипотеки.

Ръстът за шестте най-големи града на страната пък е от 24.51%, сочат нашите изчисления.

Най-голям ръст през третото тримесечие на 2017 г., спрямо сравнимия период на година по-рано, се отчита в Пловдив (31.90%), София (28.38%) и Бургас, където се набюдава повишение от над 21%.

Двуцифрени повишения има и на останалите шест ключови за банките пазари – Варна и Стара Загора реализират ръст от 17 и 16%, а в Русе – малко над 10 на сто.

Статистическите данни сочат още, че шестте големи града формират 53.65% от ипотеките в страната за изминалото тримесечие.

Общият брой на законните и договорни ипотеки от началото на годината вече е 44 855 спрямо 35 055 за година по-рано. Или иначе казано, по този показател до момента се отбелязва повишение от близо 28% (27.96 на сто).

Повишенията при кредитирането, от една страна, в последните месеци се дължат на ниските лихви, предлагани от банките, а от друга страна - бумът на пазара на имоти в големите градове, където част от хората придобиват жилища или с цел живеене, или за да го ползват като инвестиция с цел отдаване под наем.

Именно последната, за момента по-малобройна група, избира този вид вложение - на фона на ниските лихви, предлагани от банките по депозитите в момента в страната.Сподели:  
Етикети: останали, големите, пазарът, ипотеки

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

10 гръцки плажа, които...

10 гръцки плажа, които задължително трябва да посетите преди 13ч. 7мин.
Ако търсите топло, екзотично, красиво, спокойно и чисто място, на което да прекарате... още»
Продажбата на Нова: Как се формира... Откриха мъртъв южнокорееца, наложил... Къде по света се надуват имотни... Да се скъсява еврото означава да се...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Посоки

В рамките на двадесет и четири часа в шест софийски таксита се случват шест истории, повлияни от...

още...