Новини

10-те най-големи страни износителки на петрол

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-11-14 14:30:48, видяна 268 пъти

ОПЕК, Русия и други страни производителки на петрол в момента се опитват да ребалансират петролния пазар, като в последните седмици цените на суровините се покачиха до 2.5-годишни върхове.

Предвид постоянно високия износ на петрол, който влияе на пазарните нагласи и ограничава ръста в цената, вижте кои са 10-те най-големи износителки на суровината в света, подредени от CNBC:

10. Ангола

Ангола е изнасяла по 1.7 млн. барела на ден през 2016 г., според данни на ОПЕК.

Добивът на петрол и дейностите, свързани с него, съставляват близо 45% от БВП на Ангола и почти 95% от износа на страната.

След като се присъедини към ОПЕК през 2007 г., Ангола се превърна в шестия най-голям износител на петрол в организацията.

9. Нигерия

Нигерия, която е най-многолюдната страна в ОПЕК, е най-големият производител и износител на петрол в Африка.

През 2016 г. страната изпреварва Ангола с износ от малко над 1.7 млн. барела дневно, според ОПЕК.

8. Венецуела

Венецуела е сред страните основателки на ОПЕК, в която сега влизат 14 държави. Страната е изнасяла по около 1.9 млн. барела на ден през 2016 г., според организацията.

Южноамериканската държава може да се похвали с най-големите петролни резерви в света, но в момента е изпаднала в сериозна криза.

Венецуела се бори с недостиг на храни, хиперинфлация и насилствени сблъсъци по улиците, докато президентът Николас Мадуро превърна в свой приоритет разплащането с международните кредитори.

Петролните приходи съставляват близо 95% от постъпленията от износ на страната.

Анализатор: Цената на петрола ще се срине до 10 долара за барелСпоред Крис Уотлинг, от ключово значение за това ще са алтернативните горива, които привличат все повече инвеститори

7. Иран

Иран е изнасяла близо 2 млн. барела дневно през 2016 г., според данни на ОПЕК.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати международния ядрен договор с Иран и ако Конгресът одобри това, Техеран може да бъде подложен на нови санкции, което пък ще се отрази на способността на международните компании да правят бизнес с богатата на петрол държава.

6. Кувейт

Петролният износ на Кувейт възлиза на над 2.1 млн. барела дневно през 2016 г., според ОПЕК.

Петролният и газовият сектор на страната съставлява близо 60% от нейния БВП, както и 95% от постъпленията й от износ.

{{page}}

5. Обединени арабски емирста (OAE)

OAE е изнасяла близо 2.5 млн. барела дневно през 2016 г., според ОПЕК.

Близо 40% от БВП на страната е свързан пряко с добива на петрол и природен газ. Страната, която включва седем емирства, се присъединява към ОПЕК през 1967 г.

4. Канада

Канада изнася малко над 3.2 млн. барела петрол дневено, според последните данни в Световната книга на фактите на ЦРУ.

Канада, която не е член на ОПЕК, е изнасяла почти колкото двете водещи африкански страни износителки, взети заедно. Канада също така може да се похвали с третите най-големи петролни резерви в света.

3. Ирак

Ръководители от ОПЕК и Русия призоваха някои от най-големите производители на петрол в света - както в картела, така и извън него, да постигнат споразумение за ограничаване на производството до края на 2018 г.

Ирак е вторият най-голям производител и износител на петрол в ОПЕК, а Багдад все още не е свалил производството до нивата, които бяха договорени през миналата зима.

Ирак е изнасяла 3.8 млн. барела петрол дневно през 2016 г., според данните на ОПЕК.

2. Русия

Русия, която е най-големият износител на петрол извън картела, е произвеждала по над 5.1 млн. барела дневно, според Световната книга на фактите на ЦРУ.

Москва и конкурентите й от ОПЕК се опитват да намалят свръхпредлагането на пазара от януари. Целта е да се намалят запасите в световен мащаб и да се свие свръхпредлагането, което натиска надолу цените на петрола в последните три години.

1. Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е водещият износител и вторият най-голям производител на петрол в света. Лидерът на ОПЕК е изнасял 7.5 млн. барела петрол дневно през 2016 г., според организацията.

В началото на месеца престолонаследникът Мохамед бин Салман разпореди ареста на редица влиятелни членове на кралското семейство и бизнесмени, което бе определно от официалните власти в страната като борба с корупцията.

Според външни наблюдатели обаче това представлява консолидиране на властта.

Според някои, необичайната чистка е опит от страна на Мохамед бин Салман да консолидира властта си, като елиминира потенциални противници.

Това пък може да доведе до политическа насигурност, напрежение и евентуални размирици, невиждани досега в историята на най-големия производител от ОПЕК.
 Сподели:  
Етикети: страни, Петрол, износителки , най-големи, 10-те

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Uber сътвори грандиозен...

Uber сътвори грандиозен скандал, засягащ 57 млн. души по света преди 13ч. 13мин.
Американската компания за споделено пътуване Uber забърка грандиозен скандал, който... още»
Той живее на социални помощи, преди... Това е най-голямата авиокомпания в... Десет фонда у нас с доходност от над... Луксозен апартамент в Хонконг счупи...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Геобуря

За защита срещу катастрофални изменения на климата, световните лидери на планетата дават зелена...

още...