Новини

10-те най-големи страни износителки на петрол

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-11-14 14:30:48, видяна 477 пъти

ОПЕК, Русия и други страни производителки на петрол в момента се опитват да ребалансират петролния пазар, като в последните седмици цените на суровините се покачиха до 2.5-годишни върхове.

Предвид постоянно високия износ на петрол, който влияе на пазарните нагласи и ограничава ръста в цената, вижте кои са 10-те най-големи износителки на суровината в света, подредени от CNBC:

10. Ангола

Ангола е изнасяла по 1.7 млн. барела на ден през 2016 г., според данни на ОПЕК.

Добивът на петрол и дейностите, свързани с него, съставляват близо 45% от БВП на Ангола и почти 95% от износа на страната.

След като се присъедини към ОПЕК през 2007 г., Ангола се превърна в шестия най-голям износител на петрол в организацията.

9. Нигерия

Нигерия, която е най-многолюдната страна в ОПЕК, е най-големият производител и износител на петрол в Африка.

През 2016 г. страната изпреварва Ангола с износ от малко над 1.7 млн. барела дневно, според ОПЕК.

8. Венецуела

Венецуела е сред страните основателки на ОПЕК, в която сега влизат 14 държави. Страната е изнасяла по около 1.9 млн. барела на ден през 2016 г., според организацията.

Южноамериканската държава може да се похвали с най-големите петролни резерви в света, но в момента е изпаднала в сериозна криза.

Венецуела се бори с недостиг на храни, хиперинфлация и насилствени сблъсъци по улиците, докато президентът Николас Мадуро превърна в свой приоритет разплащането с международните кредитори.

Петролните приходи съставляват близо 95% от постъпленията от износ на страната.

Анализатор: Цената на петрола ще се срине до 10 долара за барелСпоред Крис Уотлинг, от ключово значение за това ще са алтернативните горива, които привличат все повече инвеститори

7. Иран

Иран е изнасяла близо 2 млн. барела дневно през 2016 г., според данни на ОПЕК.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати международния ядрен договор с Иран и ако Конгресът одобри това, Техеран може да бъде подложен на нови санкции, което пък ще се отрази на способността на международните компании да правят бизнес с богатата на петрол държава.

6. Кувейт

Петролният износ на Кувейт възлиза на над 2.1 млн. барела дневно през 2016 г., според ОПЕК.

Петролният и газовият сектор на страната съставлява близо 60% от нейния БВП, както и 95% от постъпленията й от износ.

{{page}}

5. Обединени арабски емирста (OAE)

OAE е изнасяла близо 2.5 млн. барела дневно през 2016 г., според ОПЕК.

Близо 40% от БВП на страната е свързан пряко с добива на петрол и природен газ. Страната, която включва седем емирства, се присъединява към ОПЕК през 1967 г.

4. Канада

Канада изнася малко над 3.2 млн. барела петрол дневено, според последните данни в Световната книга на фактите на ЦРУ.

Канада, която не е член на ОПЕК, е изнасяла почти колкото двете водещи африкански страни износителки, взети заедно. Канада също така може да се похвали с третите най-големи петролни резерви в света.

3. Ирак

Ръководители от ОПЕК и Русия призоваха някои от най-големите производители на петрол в света - както в картела, така и извън него, да постигнат споразумение за ограничаване на производството до края на 2018 г.

Ирак е вторият най-голям производител и износител на петрол в ОПЕК, а Багдад все още не е свалил производството до нивата, които бяха договорени през миналата зима.

Ирак е изнасяла 3.8 млн. барела петрол дневно през 2016 г., според данните на ОПЕК.

2. Русия

Русия, която е най-големият износител на петрол извън картела, е произвеждала по над 5.1 млн. барела дневно, според Световната книга на фактите на ЦРУ.

Москва и конкурентите й от ОПЕК се опитват да намалят свръхпредлагането на пазара от януари. Целта е да се намалят запасите в световен мащаб и да се свие свръхпредлагането, което натиска надолу цените на петрола в последните три години.

1. Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е водещият износител и вторият най-голям производител на петрол в света. Лидерът на ОПЕК е изнасял 7.5 млн. барела петрол дневно през 2016 г., според организацията.

В началото на месеца престолонаследникът Мохамед бин Салман разпореди ареста на редица влиятелни членове на кралското семейство и бизнесмени, което бе определно от официалните власти в страната като борба с корупцията.

Според външни наблюдатели обаче това представлява консолидиране на властта.

Според някои, необичайната чистка е опит от страна на Мохамед бин Салман да консолидира властта си, като елиминира потенциални противници.

Това пък може да доведе до политическа насигурност, напрежение и евентуални размирици, невиждани досега в историята на най-големия производител от ОПЕК.
 Сподели:  
Етикети: страни, Петрол, износителки , най-големи, 10-те

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...