Новини

Гърция дава помощи за 1.4 млрд. евро на граждани с ниски доходи

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-11-14 15:03:07, видяна 276 пъти

Гърция ще раздаде 1.4 млрд. евро под формата на социални плащания на пенсионери и други уязвими групи, които са най-тежко засегнати от мерките за съкращаване на разходите в страната.  Това посочи премиерът на южната ни съседка Алкесис Ципрас, предава Reuters.

Парите са налични, тъй като страната ще излезе на първичен излишък през тази година, като в бюджетната сметка не се включват разходите за обслужване на дълговете на страната, които достигат 1.75% от БВП на Гърция, посочва Ципрас.

Алексис Ципрас дойде на власт през 2015 г., обещавайки прекратяване на мерките за съкращаване на разходите в страната. Малко по-късно обаче логичното се случи и закъсала Гърция се съгласи с условията на Европейския съюз за нов спасителен план.

Главните изисквания към страната бяха свързани с орязване на раздутите социални разходи.

Лявото правителство на Ципрас се надява, че 7-те години криза са към своя край и доброто фискално представяне на Гърция ще продължи и след като спасителният план официално приключи през август 2018 г.

„За втора поредна година сме в позиция да осигурим социални плащания на хората, които се нуждаят най-много. През тази година сме по-добре подготвени и по-ефективни, така че можем да платим дори повече“, казва Ципрас в телевизионно обръщение.

През миналата година кабинетът на Ципрас обяви, че държавата ще осигури 600 млн. евро допълнително за пенсионерите с най-ниски доходи – ход, който разгневи международните кредитори на страната.

Гърция планира да емитира ДЦК за първи път от 2014 г. насамГърция планира да пусне емисия държавни ценни книжа (ДЦК) за първи път от три години насам

Въпреки обещанието на Ципрас, отпускането на допълнителни средства от бюджета трябва да бъде одобрено от кредиторите на Гърция. Това ще се обсъди на предстояща среща в Атина през този месец, където ще се говори за фискалните цели и бъдещи реформи.

„Обсъждаме идеите с гръцките власти. Изявлението изглежда съгласувано с разговорите, които все още не са приключили“, казва говорител на Европейската комисия, добавяйки, че предложенията на Ципрас ще бъдат разгледани от кредиторите.

По думите на Ципрас, около 720 млн. евро ще бъдат раздадени до средата на декември на 3.4 млн. гърци (населението на страната е 10.7 млн. души) като единична помощ, освободена от данъци. Критериите, по които ще се отпускат средствата, включват благосъстояние и брой лица в домакинството.

Други 315 млн. евро ще бъдат директно насочени към пенсионерите. По думите на Ципрас, тези пари ще компенсират възрастните хора за периода 2012 – 2016 г., когато 360 млн. евро бяха дадени на най-голямата гръцка енергийна компания Public Power Corporation, за да се избегне повишаване на сметките за електричество. Сподели:  
Етикети: Гърция, млрд, Ниски, помощи, доходи, граждани

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

София 2019: Аквапарк, нови...

София 2019: Аквапарк, нови трамваи и ремонти на улици и училища преди 16ч. 27мин.
929 хиляди квадратни метра асфалт са били изсипани по улиците на София през 2018 г още»
Петролът поевтиня до под 50 долара...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...