Новини

Apple Watch може точно да засича хипертония и сънна апнея

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2017-11-14 15:01:28, видяна 163 пъти

Ново изследване на стартъп компанията Cardiogram и Калифорнийския университет показва, че преносими устройства, като Apple Watch, Fitbit и други, могат точно да засичат обичайни, но сериозни заболявания, като хипертония и сънна апнея, съобщава TechCrunch.

Преди това Cardiogram и Калифорнийският университет демонстрираха способността на Apple Watch да засича анормален сърдечен ритъм с 97% точност. Новото изследване показва, че Watch може да открива сънна апнея с 90% точност и високо кръвно налягане с 82% точност.

Сънната апнея засяга 22 млн. възрастни в САЩ, като 80% от случаите на умерена или остра сънна апнея остават недиагностицирани, показват данните на Американската асоциация за сънна апнея. Това е сериозно заболяване, при което болните хора спират да дишат в съня си и може да доведе до смърт.

Още 75 млн. американци имат високо кръвно налягане (хипертония), сочат данните на Центъра за контрол на заболяванията. Това ги поставя в опасност от сърдечни заболявания и инсулт - двете основни причини за смърт в САЩ.

Засичането на сънна апнея и хипертония в удобството на дома ни с просто устройство може да промени медицината. В момента повечето пациенти трябва да отидат на лекар и да чакат да бъдат изследвани на спорадични интервали, което затруднява засичането, ако има повишаване на кръвното налягане.

Още по-трудно е да се каже дали някой страда от сънна апнея, тъй като това се случва, докато човек спи.

За целите на новото изследване 6115 участници, набрани чрез приложението на Cardiogram, използвали своя Apple Watch известно време. Изследователите успели да открият сънна апнея при 1016 участници и хипертония при 2230 участници, използвайки алгоритъм за дълбоко научаване, наречен DeepHeart.

Алгоритъмът бил настроен чрез данни от 70% от участниците и след това бил тестван върху останалите 30%, които не били изполвани при обучението, разказва съоснователят на Cardiogram Брандън Балинджър.

Новият Apple Watch вече дава дефекти Новият Apple Watch все още не достъпен по магазините, но вече започна да демонстрирa дефекти

Въпреки че изследването било осъществено с Apple Watch, другият ръководител на Cardoigram Джонсън Хсай смята, че то е обещаващо за повечето преносими устройства, които включват сензор на сърдечния ритъм, „тъй като те имат една и съща вградена вътре технология“.

„Идеята е чрез продължително наблюдение да откриваме хора с хипертония, които могат да не знаят, че я имат. И след това да ги насочваме чрез подходяща крайна диагноза“, споделя Хсай.

Изследването на Cardiogram и Калифорнийския университет е третото голямо проучване на дълбокото научаване в медицината след резултатите от Google Brain за заболяването диабетна ретинопатия през декември 2016 г. и изследването на Станфордския университет за рака на кожата през януари тази година.Сподели:  
Етикети: Apple, Watch, хипертония, сънна, засича, апнея

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...