Новини

Какво ще прави Apple с парите си през 2018 г.?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-01-10 14:30:12, видяна 408 пъти

2017 беше добра година за Apple. Данъчната реформа на американския президент Доналд Тръмп предвижда намаляване на данъка върху печалбите, реализирани в чужбина от международните компании, така че Apple може да върне в родината си част от тях.

Според редица анализатори, компанията производител на iPhone се готви да върне около 200 млрд. долара на американска територия. Това подхранва слухове за потенциални придобивки, включително на Netflix, пише френският вестник La Tribune.

Apple разполага с внушително богатство от 268.9 млрд. долара, така че може да започне да харчи през 2018 г. Докато голяма част от тази сума досега се намираше в чужбина, за да не бъде облагана с данъци в САЩ, компанията вероятно ще се реши да върне част от нея тази година.

Данъчната реформа на Тръмп предвижда намаляване на корпоративния данък на 21% спрямо сегашните 35%. Данъкът върху печалбите, осъществени в чужбина от многонационалните компании и върнати на американска територия, беше намален от 35% на 15.5%. Мерките целят да стимулират американските компании, като Apple, да намерят отново пътя към дома.

Технологичните компании трябва да върнат между 300 и 400 млрд. долара през 2018 г., от които 200 млрд. долара ще дойдат само от Apple, показва изследване на кабинета GBH Insight, публикувано на 4 януари.

Според слуховете, производителят на iPhone, който вече раздава дивиденти на стойност около 12 млрд. долара на акционерите си, може да реши да увеличи още повече заплащането на инвеститорите.

През май миналата година компанията от Купъртино обяви, че иска да отдели над 300 млрд. долара на програмата си за обратно изкупуване на акции до 2019 г. и така да повиши цената на акциите си на борсата.

Придобиване на Netflix?

Според друг упорит слух, Apple може да се възползва, за да направи някои придобивания, например за да заздрави видео стратегията си на вече доста оживен пазар. Компанията, която все още е зависима от своя iPhone, представляващ над 65% от общия й оборот, трябва да си осигури нови източници за растеж.

Но в областта на стрийминга компанията на Тим Кук изостава значително от Netflix, Amazon, HBO и Hulu. Тя обяви, че иска да отдели един милиард долара за оригинално съдържание през 2018 г., докато Netflix планира да вложи между седем и осем милиарда долара в същия период.

От началото на януари се носят слухове, че Apple може да сложи ръка върху гиганта Netflix, оценяван на над 80 млрд. долара. Компанията Citi Research оценява на 40% шансовете за подобна сделка, съобщи Business Insider в началото на месеца.

Подобна операция ще позволи на Apple да придобие над 110 милиона абонати на Netflix. Но това би било необичайно. В исторически план компанията разчита на вътрешни разработчици, за да диверсифицира екосистемата си, а не на големи сливания и придобивания.

Миналата година генералният директор на Apple Тим Кук остави отворена вратата за подобна сделка, като обясни, че не се интересува от размера на дадена компания, а от „стратегическата й стойност“.

Най-голямото придобиване в историята на Apple е от 2014 г., когато тя се сдоби с компанията за слушалки Beats за три милиарда долара. Оттогава покупките на Apple се ограничават до цена от максимум 500 млн. долара, например придобиването на Anobit Technologies през 2011 г.

Това е доста по-малко от сумите, плащани от други технологични гиганти, като Microsoft, която даде 26.2 млрд. долара за придобиването на LinkedIn.

Разработчиците на Apple с повече приходи от McDonalnd's Клиентите на iOS са генерирали 890 млн. долара само от покупки в седемдневния период между Коледа и Нова година

Ако сделката с Netflix не се осъществи, Apple ще трябва да се конкурира с „Игра на тронове“ (HBO), „Странни неща“ (Netflix) и „Властелинът на пръстените“ (Amazon).

Поради това компанията от Купъртино потърси през октомври миналата година услугите на Стивън Спилбърг, за да съживи сериала от 80-те години на миналия век Amazing Stories.

По-голяма независимост от доставчиците

Освен видео съдържанието, Apple може да продължи да развива независимостта от доставчиците си. През 2017 г. компанията вече обяви, че работи по собствени чипове за управление на енергията, които трябва да бъдат инсталирани в смартфоните й още тази година.

През април 2017 г. Apple обяви, че през 2018 г. ще сложи край на сътрудничеството си с британския производител на чипове Imagination Technologies.

Причината? „Apple работи независимо върху собствен чип“. В средата на ноември компанията купи също InVisage Technologies, специализирана в производството на сензори.

Докато 2017 г. е белязана от появата на iPhone X, 2018 г. трябва да бъде белязана от излизането на умния говорител HomePod. Американският гигант и тук изостава от Google и Amazon, но изпраща първи сигнал за навлизането си в света на свързаната с интернет къща.Сподели:  
Етикети: Apple

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Най-големият инвеститор, за...

Най-големият инвеститор, за когото светът никога не е чувал преди 10ч. 49мин.
Ако не бе яркочервената шапка, която е неговата запазена марка, Хърбърт Уъртхайм, който... още»
Глобяват Беър Грилс за нарушения при... Купуваме имоти с криптовалути Най-иновативните компании в света... В тази държава дават 6 м отпуск за...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...