Новини

Как корейските милиардери задържат богатството в семейството си?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-01-12 16:28:39, видяна 481 пъти

Какво ще направите, ако сте 95-годишен милиардер и живеете в страна с данък върху наследството от 65%?

Това е предизвикателството, пред което е изправено семейството на кафеения барон Ким Дже-мьонг, почетен президент на Dongsuh group. Неговото състояние се оценява на 2 млрд. долара от Bloomberg Billionaires Index.

Ким, който никога не се е появявал в класация на богатството, се оттегли от ръководството на компанията преди повече от две десетилетия, но компанията му остава твърдо под семеен контрол, като всяко поколение трябваше да намери начин да предаде богатството, без да влиза в конфликт с данъчните власти.

Това е обичайна история в Южна Корея, която се превърна в глобален индустриален двигател, доминиран от семейни компании, известни като чаебол.

Сега тези компании – от глобални мастодонти, като Samsung Electronics, до известни само в Южна Корея компании, като Dongsuh, са подложени на нарастващ контрол на бизнес практиките си, които държат семействата на власт десетилетия наред.

Високи данъци

Данъкът върху наследството в Южна Корея от 50% е вторият най-висок сред страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие след Япония и може да достигне 65% в случая на най-големия акционер.

Това означава, че ако планът за предаване на богатството на следващото поколение се провали, може да означава загуба както на голяма част от богатството, така и на семейния контрол върху създадената компания.

В резултат на това богатите династии в страната са създали заобиколни начини да предават пари, като прехвърляне на доходоносни сделки от семейния бизнес към клонове, контролирани от наследниците.

Но на фона на влошаването на имиджа на чаебол заради поредицата от корупционни скандали, правителството работи за затваряне на някои от най-големите вратички, което потенциално насърчава борбата за капитали, тъй като семействата се борят да запазят богатството си.

„Компаниите, в които наследниците държат значителен дял, могат да увеличат доходите и пазарната си стойност чрез вътрешни трансакции и създаденото по този начин богатство не подлежи на облагане с данъци“, казва Ким Хай-ре, адвокат в правната консултантска компания Global&Case в Сеул.

С 27 конгломерата с активи, надхвърлящи 10 трилиона вона (9.4 млрд. долара), договорите между компаниите в тази група достигнаха 152.5 трилиона вона през 2016 г., показват данни на Комисията за честна търговия в Южна Корея - основната антитръстова организация в страната. Това съставлява 12% от сделките в страната.

Чаеболовете на други милиардери – Чънг Монг-коо от Hyundai Motor, Чей Тае-вон от SK Corp. и Лий Кун-хе от Samsung Electronics, са в топ три от гледна точка на трансакции в рамките на компанията. Hyundai декларира 30.3 трилиона вона, последвана от SK с 29.4 трилиона вона и Samsung с 21.1 трилиона вона.

Нарастващ натиск

Регулациите на Комисията за честна търговия за нарушаване на бизнес сделките в рамките на компанията се отнасят само до компании с активи за над пет трилиона вона и когато дяловете на семействата във филиалите надхвърлят 30%.

Hyundai беше подложена на нарастващ натиск да намери решение на трансакциите в рамките на компанията. „Има много компании, които се измъкват от регулациите, като установяват дела на собствеността на 29.9%, за да избегнат прага от 30%“, каза председателят на комисията Ким Санг-джо на изслушване в парламента през юни м. г.

Две от децата на Чънг намалиха дяловете си в листнатата рекламна агенция на Hyundai Innocean Worldwide до 29.9% през 2015 г., когато ограниченията на комисията влязоха в сила.

Приходите на компанията от продажби на други отдели на Hyundai съставляваха 79.9% от общото през 2016 г., показва ежегодният й доклад. В логистичния филиал Hyundai Glovis общият брой акции, притежаван от Чънг и сина му, е само с 9% по-малко от прага от 30%.

В Dongsuh двамата сина на Ким се редуват в управлението на бизнеса, който контролират, чрез семейни дялове в листнатата компания Dongsuh Cos., и сега тече процес по предаване на лидерството на внуците му. Говорител на Dongsuh потвърди имуществото на семейството, но отказа да коментира нетното богатство на Ким и прехвърлянето на богатство.

Ким изгради богатствоо си от любовта на корейците към кафе микса – сашета от кафе на прах, захар и каймак, който присъства в почти всеки дом и офис. Основният филиал Dongsuh Foods Co. пусна първите си миксове през 1976 г. и сега компанията доставя 85% от мигновеното кафе и има приходи от 1.5 трилиона вона.

Семейство Ким притежава 66.1% от Dongsuh Cos. след поредица от прехвърляния на семейно богатство, започнала през 2006 г., двамата му сина получиха 38.3% от бизнеса, а големият му внук има 11.2% или третия най-голям дял.

Противоречие с дивидентите

Структурата на собствеността предизвика противоречие, след като филиал на Dongsuh беше подложен на проверка, защото спечелил почти всичките си приходи – 93.5%, от други филиали на Dongsuh. Платените дивиденти достигнаха 88.9% през 2013 г., когато внуците притежаваха над 50% от бизнеса. Оттогава те прехвърлиха дяловете си на листнатата холдингова компания.

„Парите от компании, притежавани от наследници, също играят важна роля за циментирането на семейното влияние, тъй като децата могат да ги използват, за да купуват дялове в други части на семейния бизнес“, отбелязва компанията Global&Case.

Правителството взема мерки

Комисията за честна търговия „ще проведе разследвания и ще предприеме съответни действия независимо от размера на компанията, ако бъдат открити проблеми, свързани с трансакции в рамките на компанията“, каза председателят й през юни.

Организацията не е предприела действия срещу Dongsuh, която има активи за около 2 трилиона вона.

Благотворителни дялове

Дори комисията да успее да затвори пътя за прехвърляне на богатство вътре в компаниите, семействата имат и други начини да избегнат плащането на данъци върху наследството.

Един от тях е да прехвърлят пари, обикновено под формата на дялове, притежавани от членове на семейството в бизнес империите им, на благотворителни фондации. Друг начин е да комбинират бизнес отдели, както направи Samsung през 2015 г. със сливането на Samsung C&T и Cheil Industries.

Фондът на щастието ще плати дълговете на 1.6 млн. южнокорейциФондът цели да облекчи финансовото бреме на хората с ниски доходи

Тази сделка е позволила на наследника на Samsung Джей Лий да възвърне властта си над конгломерата и да избегне плащането на солени данъци върху наследството, съобщи прокуратурата. Лий беше осъден на пет години затвор за даване на подкупи, за да си осигури подкрепата на правителството за сливането.

Начинът, по който компаниите успяват да прехвърлят богатство от поколение на поколение, е ключов елемент в дългогодишния бизнес модел на Южна Корея. Но той изисква сплотено семейство и доверие в патриарха за боравенето както с властта, така и с парите.

Това невинаги върви гладко, както показва настоящата кавга между двамата сина на собственика на гигантската верига магазини Lotte.

„В някои случаи семействата собственици нямат друг избор, освен да продадат компаниите си, за да не плащат високи данъци“, казва Лий Тае-кю, изследовател в Корейския институт за икономически изследвания в Сеул.

"Можем да се окажем без компании с дълга история и експертиза, тъй като данъчното бреме може да ги принуди, особено малките и средните компании, да се откажат от плановете си за наследяване“.Сподели:  
Етикети: семейството, милиардери, задържат, Богатството, Корейските

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...