Новини

8 причини финландската образователна система да е №1

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-01-14 08:29:43, видяна 115 пъти

Финландия постоянно заема най-предни места в различни класации в сферата на образованието. Безусловно, другите страни имат какво да научат от нея.

Например малката страна в северната част на Европа отделя много внимание на предучилищното образование. Преди да седнат на чиновете, децата се учат да бъдат деца, да играят с връстниците и да избягват емоционални травми.

Когато децата растат, страната прави всичко възможно, за да разкрие техния потенциал, за да постигнат своите високи успехи след това.

Нека да хвърлим поглед към нещата, с които се слави финландската образователна система. Благодарение на тях тя се смята за най-добрата в света.

1. На първо място е взаимодействието, а не конкуренцията

Във Финландия смятат, че взаимодействието с другите деца помага на детето да постигне по-добри резултати, отколкото ако се конкурира с тях. Поради това в страната няма частни училища.

2. Да си учител е една от най-престижните професии във Финландия

Дори в сравнение с развита страна като САЩ, финландските учители получават най-високи заплати. Това е свързано с факта, че държавата не пести средства за възпитанието на децата, които се смятат за залог за бъдещия успех на страната.

Да станеш учител във Финландия обаче не е никак лесно.

3. Финландия отделя много внимание на изследванията

Тук прилагането на резултати от научни изследвания в практиката не се съпровожда с проблеми, като съпротива на педагогическите колективи или родителите.

Ако статистическите данни показват подобрение, Министерството на образованието и културата одобрява всяка идея, която усъвършенства образователната система.

4. Финландия не се бои от експерименти

Главното преимущество в ориентирането на образователната система към резултати се крие в независимостта й от външни фактори, например пари и политическо влияние.

Местните учители имат възможността да създават мини лаборатории за обучаване на ученици. Така самите педагози разбират кои методи работят и кои не.

5. Времето за игра се смята за свещено

Съгласно финландските закони, учителят е длъжен да отделя по 15 минути за игра на всеки 45 минути занимания. Това е свързано със старо финландско убеждение, че децата трябва да остават деца възможно най-дълго време.

Те не трябва да стават възрастни бързо. Поради това не се препоръчва постоянно правене на тестове и изпити.

6. Децата трябва да имат малко домашни

Още една характерна особеност на финландската образователна система – минимално количество домашни за учениците. Този принцип е основан на взаимното доверие между ученици, учители и родители.

Родителите, например, имат доверие на учителите – последните успяват да научат децата на всичко необходимо в рамките на заниманията в училището.

7 интересни факти и 20 невероятни снимки от Лапландия Тук се намира шестият по дължина тунел в света

7. Предучилищното образование е качество и универсално

Проблемът на много страни е, че на децата се дават ограничени възможности за предучилищно образование. Често това травмира детската психика и не стимулира развитието.

Друг проблем е свързан с факта, че родителите понякога са принудени да плащат за предучилищно образование. Това създава диспропорции, които с времето нарастват.

На финландските родители държавата гарантира високо качество на ранното обучение. Детските градини в страната са универсални учебни заведения за деца до 7 години.

8. Обучението в колеж е безплатно

В много развити страни, включително САЩ, за обучението в колеж се плащат десетки хиляди долари. Във Финландия тази възможност е безплатна. Бакалавърските, магистърските и докторантските програми се финансират с парите на данъкоплатците и правителството.

Това сваля от плещите на младите хора много въпроси, свързани с издръжката, казва Паси Салберг, генерален директор на Center for International.

В основата на финландската образователна система стои убеждението, че образованието е неизменно човешко право. То е начин за осигуряване на равенство в обществото.Сподели:  
Етикети: причини, система, образователна, Финландската

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Ето как да изчислите данъка на...

Ето как да изчислите данъка на колата преди 11ч. 48мин.
По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи... още»
Пак скандал с Гражданската Евросъюзът удължи икономическите... Слаби данни за китайската икономика... Френската полиция ликвидира...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...