Новини

Най-богатият китаец за първи път има над 50 млрд. долара

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-01-22 11:21:16, видяна 656 пъти

Китайският интернет гигант Tencent Holdings разполага с една от най-големите пазарни оценки и най-големите мрежи от интернет потребители в света.

Председателят на компанията Ма Хуатенг вече може да се похвали и с ново постижение – неговото лично състояние надхвърли стойност, която никой друг китаец не е постигал досега.

Личното богатство на Хуатенг е надхвърлило 50 млрд. долара за първи път в петък, според изготвяната в реално време класация на милиардерите на Forbes.

Състоянието му нараства, след като акциите на Tencent поскъпнаха с 1% на борсата в Хонконг, достигайките рекордно ниво на затваряне от 452.40 долара. Състоянието на Хуатенг в момента го прави 14-ия най-богат човек в света и най-богатия в Азия.

Tencent, която е относително непозната извън Китай, притежава социалната мрежа WeChat, която е част от ежедневието на стотици милиони китайци.

Миналата седмица компанията обяви споразумение за споделяне на патенти с Google. Хуатенг е символ на стремглавия възход на Китай само за няколко десетилетия от селскостопанска държава и производител на евтини стоки до амбициозна световна сила в развитието на дигиталните технологии и инвестициите.

Китай, която е най-многолюдната страна в света, разполага и с най-голям брой потребители на интернет и смартфони. Размерите на икономиката й се очаква да надхвърлят тези на щатската икономика до 2030 г., което дава възможност на компании, като Tencent, да процъфтяват в редица индустрии, които се трансформират от дигиталните технологии.

Местните компании, като Tencent и конкурентната Alibaba Group, се облагодетелстват от държавните ограничения за достъпа до интернет услугите в Китай от страна на чуждестранните компании. Tencent, която е основана през 1998 г., когато е създадена и Google, в началото започва с онлайн игри и чат услуги и за две десетилетия се превръща в международен гигант. 

За разлика от председателя на Alibaba Джак Ма, който набляга на маркетинга, Ма Хуатенг, който е известен още като Пони Мa, стои далече от светлината на прожекторите.

Ръстът в цената на акциите помогна и на много други компании и хора. Книжата на южноафриканската медийна компания Naspers, която е основен акционер в Tencent, поскъпват с три четвърти в последната година.

Президентът на Tencent Мартин Лау пък влезе в класацията на Forbes на най-богатите хора в Хонконг.Сподели:  
Етикети: млрд, китаец , Най-богати

Коментари


50 милиарда... иначе са комунисти!
0 коментарът е отпреди 1 година
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...