Новини

Как основателят на Binance стана милиардер за по-малко от 1 г.

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-02-07 14:18:34, видяна 3272 пъти

Преди седем месеца Binance не съществуваше. Оттогава способността й да обработва 1.4 млн. сделки на секунда е привлякла 6 милиона потребители, което я прави най-голямата борса за криптовалути в света.

"Нито една децентрализирана борса в днешно време не може да се справи с нашите обеми и нито една не е толкова сигурна, колкото нашата," казва основателят Чанпенг Жао, известен като CZ. Пазарът изглежда вярва на това: от ICO-то на борсата през юли, нейната криптовалута е поскъпнала от около 10 цента до върховите над 20 долара в началото на януари, което тогава й отреждаше пазарна капитализация от над 2.2 млрд. долара.

В момента криптовалутата се търгува срещу близо 9 долара, което й определя пазарна капитализация от над 850 млн. долара. 41-годишният Жао, който носи черен суичър - като някаква кръстоска между Марк Закърбърг и Стив Джобс, също така притежава най-голям дял от дигиталната валута.

Човекът, който обича да харчи пари единствено за телефони (притежава три), продава къщата си в Шанхай през 2014 г. и влага всичко в биткойн. Той не притежава никакви коли, яхти или скъпи часовници.

CZ е роден в Дзянсу, Китай. И двамата му родители работят в свферата на образованието. Баща му е университетски преподавател и временно му се налага да живее в изгнание извън Китай, малко след като се ражда CZ.

Семейството, в крайна сметка, емигрира във Ванкувър, Канада, в края на 80-те години. Като тийнейджър Жао дава своя принос за семейния бюджет, като работи в McDonald's и на нощни смени на бензиностанция.

След като завършва компютърни науки в университета Макгил в Монреал, Жао живее в Токио и в Ню Йорк. Той първо изгражда система за поръчки на Токийската фондова борса, а след това работи за Bloomberg, където разработва софтуер за търговия с фючърси.

Дори и след като 27-годишния програмист е повишен на три пъти за по-малко от две години и вече ръководи екипи в Ню Джърси, Лондон и Токио, Жао става нетърпелив. Затова през 2005 г. той напуска и се мести в Шанхай, където основава Fusion Systems - компания, известна със създаването на едни от най-бързите системи за високочестотна търговия.

През 2013 г. Жао научава за биткойн от рисков капиталист, с когото играел покер. Той започнал да се включва в сериозни криптопроекти. Присъединява се към Blockchain.info като третия член на екипа.

Докато отговаря за развитието в компанията в продължение на осем месеца, той работи с добре познати биткойн поддръжници, като Роджър Вер и Бен Рийвс. Жао също така е работил в OKCoin като главен технологичен директор в продължение на по-малко от година, пише Forbes.

През цялото това време Жао обмисля основаването на собствена борса за търговия с дигитални активи. Чак през миналата година обаче, когато ICO-тата набраха инерция, той решава да предприеме своя ход.

С набирането на 15-те милиона долара от емитирането на 200 милиона монети на Binance през миналия юли, той улавя идеално стремглавия възход, който последва при криптовалутите.

Обемът на Binance вече не се доминира от Китай. Днес 38% от потребителите на Binance са в САЩ. Вторият най-голям пазар на борсата е Япония. Тъй като Binance не е плащала данъци в Япония преди, компанията не може да наеме голям офис.

Така борсата е принудена да използва ограничени офис площи с бюра, наблъскани едно до друго. “Имаме бюра точно до тоалетната,” казва Жао. Binance и в момента наема хора, а CZ твърди, че планира да удвои броя на служителите си до 300 в следващите между 3 и 6 месеца.

Binance в момента поддържа търговия с около 120 криптовалути. "Имаме 5000 молби за листването на валути на борсата," казва Жао, обяснявайки, че неговият екип приема само проекти, които са надеждни, имат много потребители и са ликвидни.

На ниво от 3%, вероятността за допускане до търговия е по-малка от тази човек да влезе да учи в Харвардския университет.

Binance дори използва гласувания сред общността по отношение на листването на нови криптовалути.

Жао обаче е в играта, за да печели. Сделките на неговата борса са най-бързите и най-надеждните и за разлика от повечето други криптовалути, неговата предлага истинска стойност за притежателите й под формата на 50% отстъпка от таксите за търговия през платформата.

Като най-крупния притежател на криптовалутата на Binance, планът на Жао е да използва 20% от печалбите си всяко тримесечие, за да свива капитализация на Binance с 50%, което само ще го изкачва в класациите на криптобогаташите.Сподели:  
Етикети: милиардер, Помалко, Основателят, Binance

Коментари


за да стане един милиардер трябва да изгорят няколко милиона балъка!! което се е случило !! ХАХАХА лошото е че балъците не свършват на този свят!! затова и тарикатите също не свършват!!
-1 коментарът е отпреди 9 месеци
Е ти си от балъците
2 в отговор на ivailo bivajlo, коментарът е отпреди 9 месеци
В момента живеем в интересно време, имам чувството че населението е много просто, ако си малко по ти с акъла можеш да изкараш добри пари от Софтуер, тоя китаец с 1см пишка и мозак на кокошка го е копирал.
0 коментарът е отпреди 9 месеци
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...