Новини

Три дългоочаквани и големи IPO-а

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-03-13 10:29:00, видяна 137 пъти

Няколко големи компании се очаква да придобият публичен статут в следващите седмици и месеци.

Екипът ни обобщи за вас информацията, известна до момента:

Dropbox

Това е едно от най-дългоочакваните листвания в технологичния сектор. Компанията се очаква да предложи 36 млн. акции на цени в диапазона от 16 до 18 долара за брой. При положение че новите акции бъдат записани на цена от 18 долара, това би оценило компанията на 7.07 млрд. долара.

Приходите на Dropbox за 2017 г. възлизат на 1.1 млрд. долара спрямо 845 млн. долара за 2016 г. и 604 млн. долара за 2015 г. Dropbox има над 500 млн. регистрирани потребители в 180 страни по света. 11 млн. потребители се ползват от платените услуги на компанията.

Първичното публично предлагане се очаква да стане най-голямото от листването на Snap преди година, въпреки че оценката ще е доста по-ниска от 10-те милиарда долара, при каквато оценка Dropbox набра последното си финансиране.

Въпреки добрия си бизнес модел, компанията все още е на загуба от 112 млн. долара за 2017 г.

От компанията информират, че един от техните стратегически партьнори Salesforce се очаква да придобие акции на стойност 100 млн. долара в частно пласиране.

Компанията ще дебютира на Nasdaq с борсов код DBX.

Spotify излиза на борсата, но няма да прави IPO Компанията ще осъществи вторично публично предлагане и няма да набира допълнителен капитал

Foxconn

Китайският финансов регулатор одобри IPO-то (първичното публично предлагане) на Foxconn Industrial Internet. Компанията се надява да привлече 4.3 млрд. долара, като в случай на успех това ще е най-голямото листване на фондовия пазар на Континентален Китай.

Тригодишната компания вече е гигант, като печалбата за изминалата година достига невероятните 2.6 млрд. долара. Мултипъл от 23 пъти печалбата, каквато е средната стойност на нови технологични листвания в Китай, биха дали оценка на Foxconn Industrial Internet от 59 млрд. долара.

Компанията е един от основните доставчици на Apple.

Softbank

SoftBank Group Corp информира инвеститорите, че планира да осъществи първично публично предлагане на мобилното си подразделение. Листването може да се превърне и в най-голямото предлагане в Япония от две десетилетия насам.

Евентуалното набиране на средства би помогнало за трансформацията на конгломерата в един от най-големите технологични инвеститори в света.

SoftBank Group обяви също така, че планира да продаде около 30% от капитала на SoftBank Corp, с което да набере около 2 трилиона йени, или около 19 млрд. долара, които да бъдат инвестирани в други големи информационно-технологични компании.

Според информация на Nikkei, листването се очаква първоначално на Tokyo Stock Exchange през пролетта, а до есента на 2018 г. компанията може да прибегне и до двойно листване, по всяка вероятност в Лондон.

Към момента SoftBank притежава 29% от капитала на Alibaba, както и близо 30 други технологични компании, начело с Uber чрез най-големия технологичен фонд в света - Vision Fund.

Поглед напред

Както вече може би знаете, Spotify няма да осъществи първично публично предлагане, а директно ще предложи акциите си на обществеността. Това обаче не означава, че в бъдеще няма да има други големи компании, които да очакваме на пазара.

Сред тях са Airbnb, Pinterest, Uber и Lufax. Тук, разбира се, трябва да добавим още China Tower, както и здравния бизнес на Siemens - Healthineers

Е, няма как да не добавим към този списък и Saudi Aramco, но повече по темата може да видите по-долу: 

Най-голямото IPO в света се отлага за 2019 г.?Няколко източника, запознати с разговорите по темата, разкриват, че Лондон все още има добри шансове да бъде място на предстоящото IPOСподели:  
Етикети: големи, IPOа, дългоочаквани

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...