Новини

Летящи таксита на съосновател на Google пробваха в Нова Зеландия

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-03-13 14:55:18, видяна 193 пъти

Тестове на първото летящо такси в света се провеждат в Нова Зеландия. Това съобщиха от стартъпа Kitty Hawk, в който инвестира съоснователят на Google Лари Пейдж.

От компанията посочват, че разработват и тестват “напълно електрически продукти, които се издигат вертикално и се приземяват“, предава CNN.

Компанията публикува изображение на един от въпросните „продукти“ по време на полет.

Машината, която носи името Cora, може да „излита като хеликоптер и да лети като самолет“, посочват от Kitty Hawk в изявление.

Освен това Cora може да лети автономно, като развива скорост от 150 километра в час. Летящото такси може да измине дистанция от 100 километра наведнъж, твърдят от компанията.

„Предлагаме автономно летящо превозно средство, което не замърсява и не отделя вредни емисии“, казва Фред Райд, ръководител на операциите на Kity Hawk в Нова Зеландия, чрез видео, публикувано на сайта на компанията.

Kitty Hawk тестваха през миналия април друга летяща машина, носеща името Flyer.

Кога ще се появят първите летящи коли и как ще изглеждат?Според експерти това ще се случи между 2022 и 2025 г.

Няколко други компании, сред които Uber и Airbus, също полагат усилия на полето на летящите превозни средства. Повечето подобни проекти приличат по-скоро на малки самолети, отколкото на автомобили.

Подобно на модела на Kitty Hawk, много други също разчитат на вертикалното излитане - или с други думи, нямат нужда от писта за издигане и кацане.

Моделът на Airbus, носещ името Vahana, направи първия си тестови полет през миналия месец в Орегон. От компанията посочват, че готов продукт може да се появи на пазара през 2020 г. Сподели:  
Етикети: Зеландия, таксита, летящи, Google, съосновател, пробваха

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...