Новини

Мразите работата си?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-05-19 10:19:51, видяна 299 пъти

Признайте си – никой не изпитва лоши чувства, осъзнавайки колко близо е петък. Но ако всяка неделя се чувствате затормозени от идващия понеделник, време е да преосмислите това, което правите. Мразите ли работата си?

В този случай следва логичният въпрос: Какво следва? Какви са реалистичните алтернативи?

Зависи от това какво планирате да направите – да останете на работа или да съберете багажа и да стартирате нещо ново.

Предлагаме ви няколко идеи, които да приложите, в случай че мразите работата си.

Вероятно в момента не се занимавате с нищо вълнуващо. Или пък отскоро сте в офиса и ако напуснете сега, този кратък работен ангажимент може негативно да се отрази върху CV-то ви. Ако все пак сте решили да останете на работното си място, ето какво следва да направите:

1. Заздравете връзката с колегите

Не обичате работата си. Това не означава, че сте недоволни от колегите си.

Често когато сме нещастни в офиса, това води до повлияване и на отношението ни към колегите. При всички положения има поне няколко души, с които ви е приятно да прекарвате работното време.

Положете усилия и заздравете професионалната връзка с тях. Ходете заедно на обяд или разходка в обедната почивка. Това определено ще подобри настроението ви в неделя.

2. Отидете при шефа и поискайте нов проект

Коя е една от основните причини, поради която мразите рамотата си? Ако сред тях е скуката, то отидете при шефа.

Поискайте от него възможност да разнообразите задачите си. Вероятно се задава интересен проект и шефът още не е решил кого да включи.

3. Започнете страничен проект

Истината е, че не всеки успява да открие работа, която да му е на сърце. В такива случаи се задоволяваме с една важна полза от седенето по 8 часа в офиса – то ни плаща сметките.

Ако се чувствате „заклещени в дадената ситуация“, обмислете стартирането на странично заничание – такова, което ще ви носи удовлетворение.

4. Съставете списък от цели

Това, че сте решили да останете в офиса за известен период от време, не означава, че трябва да стоите със скръстени ръце. Това все пак е работа. Трябва да планирате как да извлечете максимума от нея. Това ще се отрази положително върху възможностите ви за нова работа.

Седнете и обмислете какво искате да постигнете в момента. Дали настоящата работа може да ви помогне на усъвършенствате ново умение? Да завържете ценни контакти?

5. Бъдете положително настроени

Ако постоянно се оплаквате колко мразите работата си, това няма да ви е от полза. Положете усилия и се фокусирайте върху положителните страни на своята позиция.

Ако все пак планирате да напуснете, добре е да имате предвид следните препоръки:

1.  Продължете да работите подобаващо

Макар да планирате да напуснете, не забравяйте да изпълнявате съвестно своите задължения. Не горете мостовете, които сте създали.

2.  Дръжте устата си затворена

Докато търсите работа, бъдете дискретни. Не разговаряйте с колегите на тема последното интервю, на което сте били. Не си струва и постоянно да повтаряте – „Остава още малко и се махам от това проклето място“.  

Той едва завършва колежа си, но му дарява 50 млн. долараОстин МакЧорд не бил най-добрият студент в Технологичния институт в Рочестър

3. Съставете списък от вашите най-важни постижения

Когато търсите нова работа, добре е да заделите време, за да очертаете кои са основните ви постижения в професионален план.

Не отлагайте тази задача. Не е изключено в един момент да забравите какви са били отговорностите ви в офиса и с колко важни ангажименти сте се справяли.

4. Съставете списък от приоритети

В търсене на нова работа е важно да осъзнаете кое е най-важно за вас. Ако откриете нова позиция и тя не се различава от досегашната, няма да сте постигнали никакъв напредък.  Знайте какво търсите! 

5. Започнете да планирате своя план за „преместване“

Това са все неща, за които трябва да помислите в процеса на „преместване“ от старата работа към новата. Става дума за коригиране на CV-то, пестене на пари евентуално и дрСподели:  
Етикети: работата, мразите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Идва ли златната ера на...

Идва ли златната ера на женския футбол? преди 7ч. 35мин.
До неотдавна женските футболни отбори трудно намираха стадиони, на които да тренират, а... още»
Осем факта за инвестициите на... Градът, в който живеят двамата... Топ 10 на най-добрите ресторанти в... 20 от най-красивите свещени места по...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...