Новини

9 полезни финансови навика

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-05-26 05:14:58, видяна 395 пъти

Когато човек си постави за цел да спестява пари, трябва да знае, че успехът на това начинание е свързан с ежедневни финансови навици. Днес ще ви предложим няколко ценни съвета как да пестите, а не как да харчите.

1. Автоматично спестяване

Един от най-лесните начини да спестявате пари е като настроите автоматично превеждане на пари към спестовната ви сметка. Може да изберете вариант с месечен трансфер или всяка седмица по няколко лева.

Ако искате да спестите 1000 лв. за ваканция, трябва да спестявате по 21 лв. седмично.

2. Планиране на покупките

Вместо да ходите до магазина, за да купите хляб и още нещо, което ви хареса, струва си да планирате списъка с покупки. Не пазарувайте нищо излишно. Придържайте се към списъка – той е олицетворение на вашата финансова дисциплина.

Същото се отнася и до пазаруването онлайн.

3. Икономични аналози

При спестяването на пари е важно да определите кои са приоритетите за вас и да влагате средствата си най-вече в тях. Сферите, които не са важни, е желателно да преосмислите, като потърсите икономични алтернативи.

4. Контролирайте месечните разходи

За да сте убедени, че не разходвате прекалено много пари, създайте бюджет.. Това означава, че на първо място трябва да заделите парите за спестяванията, а след това да разпределите останалите по пера.

5. Превод на спестените пари в спестовна сметка

Ако семейството полага съвместни усилия, за да пести, струва си да работите заедно – парите, които спестявате, прехвърлете в спестовна сметка. В противен случай рискувате в един момент да похарчите спестеното.

6. Бонуси и премии

Ако сте били повишени, вероятно ще получите бонус или увеличение на заплатата. Необходимо е да използвате част от тези пари за „извънредни“ случаи. Възможно е да имате голямо желание да похарчите допълнителните пари. Това е нормално. Част от тях обаче насочете към спестовния си план.

7. Старата и доказана касичка

Ако в портфейла ви се „въргалят“ дребни монети, сложете ги в касичка. Не ги пипайте след това. Правете така всеки ден. След година ще се удивите колко много пари сте събрали.

5 ключови съвета, които ще ви помогнат да спестявате повече В променящия се свят може да имате много причини да се погрижите за спестяванията си

8. Приоритетни разходи

Старайте се да харчите по-малко за определени сфери. Например изключете поводите за преразход.

Ако ходите в спортната зала само заради басейна, струва си да се абонирате само за него. Така картата може да ви струва по-евтино.

9. Планиране и отчет

Необходимо е да посвещавате няколко минути всеки ден, за да анализирате какво сте постигнали досега и да планирате занапред.Сподели:  
Етикети: финансови, навика, полезни

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Най-големият инвеститор, за...

Най-големият инвеститор, за когото светът никога не е чувал преди 11ч. 2мин.
Ако не бе яркочервената шапка, която е неговата запазена марка, Хърбърт Уъртхайм, който... още»
Глобяват Беър Грилс за нарушения при... Купуваме имоти с криптовалути Най-иновативните компании в света... В тази държава дават 6 м отпуск за...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...