Новини

Надеждата на ЕС да избегне митата на Доналд Тръмп намалява

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-05-28 10:30:15, видяна 274 пъти

Европейският съюз ще направи последен опит да избегне наказателните мита на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, които се очаква да влязат в сила от 1 юни, въпреки че надеждите, че американският президент Доналд Тръмп ще изключи напълно ЕС от мерките, намаляват.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом ще разговаря с високопоставени представители на САЩ, сред които и министърът на търговията Уилбър Рос, по време на международен икономически форум в Париж тази седмица.

С наближаването на крайния срок в петък, от ЕС се страхуват, че Вашингтон ще наложи някаква форма на ограничение, след като настоящият едномесечен период, в който съюзът бе изключен от тях, изтече.

Министърът на икономиката на Франция Бруно льо Мер заяви пред FТ, че “следващите няколко дни ща бъдат от съществено значение за бъдещето на търговските взаимоотношения между ЕС и САЩ ”.

“Трябва да споделим много цели като борбата със свръхкапацитета при производството на стомана и това как да променим Световната търговска организация, така че тя да гарантира равни условия за всички,” каза льо Мер. “Не можем обаче да постигнем заедно това със заплахи за неоправдани мита надвиснали над главите ни.”

Тръмп обяви през март 25% вносно мито върху стоманата и 10% върху алуминия като начин за справяне с дискриминацията, според него, срещу щатския износ. От ЕС нееднократно заявиха, че предприетите мерки са незаконни, като в същото време предложиха провеждането на преговори относно търговските взаимоотношения, ако заплахата за налагане на мита бъде премахната.

Миналата седмица Малстроьм обаче заяви пред министрите на търговията от страните от ЕС, че въз основа на разговорите й с Рос, неограниченото освобождаване от митата е малко вероятно.

Тя също така заяви пред шведската новинарска агенция TT News Agency, че “сигналите” от САЩ са, че временното изключване на ЕС от митата няма да бъде продължено, “така че или митата ще бъдат приложени за нас от 1 юни, или пък ще има друг вид рестриктивни мерки ”.

Дипломати от ЕС заявиха, че от САЩ обмислят идеята за използване на квоти за ограничаването на количествата стомана и алуминий от ЕС, които влизат в САЩ, в това число налагането квота, базирана върху митата.

Като цяло Европа поддържа общ фронт в отказа си да прави отстъпки в замяна на това да бъда извадена от мерките, за които счита, че са незаконни, но има и някои отклонения. Франция призова за предприемането на твърда линия срещу тактиката на САЩ, докато Германия наблегна на необходимостта за проучване на всички възможности за преговори.

Министри и представители на ЕС се очаква да контактуват с американските си колеги на различни събития през тази седмица, в това число на конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на финансовите министри от Г7 в Канада.

Малмстрьом също така може да проведе разговори с колегите си от САЩ и Япония относно свръхпроизводството на стомана от страна на Китай.

Според дипломати, след като решението на Вашингтон стане ясно, ще са необходими консултации в рамките на ЕС, за да се реши как да реагира блокът.

От ЕС реагираха с ответни мерки под формата на списък с американски продукти на стойност около 2.8 млрд. евро, внасяни в Европа, но той ще трябва да бъде коригиран, ако администрацията на Тръмп не приложи митата в пълната им степен.

Правителствата на страните от ЕС също така ще трябва да решат дали искат да оставят на масата офертата си за преговори с администрацията на Тръмп относно търговските взаимоотношения.

Канада и Мексико също ще научат тази седмица дали изключението от митата ще продължи за тях.Сподели:  
Етикети: надеждата, избегне, намалява, Доналд, Тръмп, митата

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...