Новини

Критичен към Путин руски журналист бе застрелян в Киев

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-05-30 08:52:05, видяна 675 пъти

Руски журналист, който бе критично настроен към президента на страната Владимир Путин, е бил застрелян в дома си в Киев. Това е поредното от поредица убийства в украинската столица, които приличат на поръчкови, пише Bloomberg.

Аркадий Бабченко, който се мести в Киев през миналата година, след като получава заплахи в родината си, е починал от раните си на път за болницата.

Според местната полиция, убийството, което е трето на критичен към Путин журналист в Киев за последните две години, може би е свързано с работата му.

Убийството ще обтегне още повече отношенията между Украйна и Русия, които се влошиха със свалянето на проруския президент на Украйна през 2014 г. Това накара Путин да анексира Крим и да подкрепи военни действия на границата между двете държави.

Инцидентът ще има и международен отзвук, извън бившите комунистически републики, след като нападението с нервнопаралитичен газ срещу руски двоен агент и неговата дъщеря във Великобритания по-рано през годината доведоха до редица експулсирания на дипломати по света.

“Руската тоталитарна машина не му прости честността,” заяви украинският премиер Володимир Гройсман във Facebook. “Той бе истински приятел на Украйна, който казваше истината на света за руската агресия.”

41-годишният Бабченко придоби популярност като военен кореспондент в Русия. Той отразяваше конфликта в Украйна, който продължава да взема животи и също така е писал за намесата на Русия в Сирия. В блогпост през миналата година той се оплака от атмосфера на омраза към работата си.

“Някои призоваваха да бъда лишен от гражданство, други направиха онлайн игра, в която могат да ме пребиват до смърт,” казва той. “В Русия дисидентите като мен са тормозени безнаказано.”

Бабченко работел за местна украинска телевизия и продължавал да получава заплахи за живота си.

Неговата смърт идва, след като известният руски журналист Павел Шеремет бе убит с кола бомба в Киев през 2016 г., а бившият руски политик Венис Вороненков бе застрелян в града през 2017 г.

От Русия също обявиха, че са започнали разследване на смъртта на Бабченко.Сподели:  
Етикети: Руски, Путин, журналист, Киев, застрелян, критичен

Коментари


Е, добре де, нали после новината се оказа фалшива и човечецът даже се появил на пресконференция. По всички новини го казаха. Новината за смъртта му се оказала силно преувеличена.
1 коментарът е отпреди 7 месеци
Карай да върви.
-1 коментарът е отпреди 7 месеци
Жив и здрав се оказа. Да видим сега как ще реагират руснаците.


1 коментарът е отпреди 7 месеци
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...