Новини

Опасенията около световната търговия ограничиха ръста на акциите

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-06-01 07:16:22, видяна 267 пъти

Азиатските акции превъзмогнаха първоначалния спад днес, след като по-евтината йена подкрепи японските ценни книжа, а данните за стабилен износ повишиха основния корейски индекс, въпреки че опасенията около протекционистичната политика на САЩ ограничиха ръста.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.1%, но загуби близо 0.6% за седмицата, в която докосна 6-седмично дъно заради опасенията около политическата обстановка в Италия.

Индексите на Уолстрийт записаха понижения вчера, след като САЩ обявиха, че ще наложат мита върху вноса на алуминий и стомана от Канада, Мексико и ЕС.

Страховете за световен търговски конфликт, които бяха частично отслабнали в последните няколко седмици, се завърнаха, след като съюзниците на Вашингтон предприеха ответни мерки.

Южнокорейският индекс нарасна с 0.7% след публикуваните оптимистични данни за износа, докато японският Nikkei се повиши с 0.3%, подкрепен от поевтиняването на йената спрямо долара.

В Китай търговията бе волатилна, като дългоочакваното включване на акции на компании с голяма пазарна капитализация в индекса на развиващите се пазари на MSCI не успя да подкрепи пазара и да привлече големи чуждестранни средства.

Индексът Shanghai Composite се понижи с 0.3%, докато индексът на сините чипове CSI300 падна с 0.55%.

Днес акциите от клас А на около 230 компании от континентален Китай, търгувани в юани, бяха включени в индекса на развиващите се пазари на MSCI, което бе стъпка към по-сериозното интегриране на китайските борси в останалата част от света.

При валутите канадският долар и мексиканското песо заеха отбранителна позиция след решението на САЩ да наложи мита върху вноса на алуминий и стомана от двете страни.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1696 долара, запазвайки скромния си ръст след положителните новини около сформирането на правителство в Италия.

Споразумението, сключено от италианските партии, предотврати вероятността от нови предсрочни избори, която разтърси световните пазари по-рано през седмицата и обезцени еврото до 10-месечно дъно от 1.1510 долара във вторник.

Доларът поскъпна с 0.4% до 109.240 йени. Щатската валута губи около 0.1% спрямо йената тази седмица.

Цената на суровия петрол от сорта брент се понижи с 0.1% до 77.50 долара за барел.

Тази седмица цената се колебаеше между 74.49 долара, което бе триседмично дъно и 78.75 долара, на фона на спекулациите относно производството на големите играчи на пазара.

Щатският лек суров петрол поевтинява с 0.15% до 66.94 долара за барел.

 Сподели:  
Етикети: акциите, Световната, ръста, Ограничиха, опасенията

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...