Новини

Световното в Русия може да вдигне цената на биткойна

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-06-11 11:25:03, видяна 378 пъти

Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия, стартира тази седмица с двубой между домакините и Саудитска Арабия.

Странно или не, спортният форум може да окаже позитивно влияние върху цената на най-популярната и скъпа криптовалута – биткойна, пише Forbes.

Разплащането чрез дигитални канали в Русия среща редица проблеми през последните години, след като платежните гиганти Visa и MasterCard блокираха кредитните карти, издадени на някои руски потребители, като резултат от санкциите, които наложи САЩ на страната през 2014 г.

Въпреки санкциите, платежните компании продължават успешно да развиват бизнес в Русия, като към днешна дата обработват около 90% от трансакциите в страната, но положението с дигиталните разплащания все още е тревожно.

През миналата година бе блокиран достъпът на Visa и Mastercard до Fintech - руски център за нови технологии, тъй като Кремъл работи над своя собствена локална платежна система, носеща името Mir.

Логично, някои фенове на футболната игра се обърнаха към криптовалутите, за да платят пътя и престоя си в Русия за Световното първенство (между другото, по време на Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г. залагането на мачове чрез биткойн бе разрешено).

През май тази година стана ясно, че някои хотели в руския град Калининград, който ще бъде домакин на мачове от форума, приемат плащания с биткойн. Това не е всичко – оказва се, че редица авиокомпании, туристически агенции, барове и ресторанти също ще приемат криптовалути за платежно средство.

Употребата на биткойн леко намаля, за сметка на другите виртуални валути, тъй като в края на миналата година таксите за трансакции скочиха.

В своя ценови пик през декември 2017 г. биткойнът регистрираше средно по 400 хил. трансакции на ден, докато сега става дума за около 200 хил. трансакции дневно.

Торстен Коепл, професор по икономика в Queen's University в Канада, коментира, че стойността на биткойна частично се движи от потенциала му като платежен инструмент и преди таксите да скочат, заедно с цената, много хора са използвали биткойн за трансгранични преводи.

„Това е много по-скъпо сега, но цената все още е подкрепена”, казва той.

Единствената криптовалута в света, която не се копае, а се ореРуско село замени рублата със собствена криптовалута

Когато биткойнът се използва продължително за трансфер на стойност, търсенето скача, което води до покачване на цената му, заедно с останалите виртуални валути, използвани за разплащане.

Биткойнът върви на цена от около 7 хил. долара през тази година, след като достигна близо 20 хил. долара в края на миналата. В последно време криптопазарът се намира на червена територия, което провокира страхове в анализаторите, че низходящата тенденция ще продължи.

Според някои анализатори, цената на биткойна се движи на цикли, което кара редица инвеститори да дебнат за следващия такъв, който ще я изстреля в небесата. Дали Световното първенство по футбол може да бъде подобен катализатор?Сподели:  
Етикети: Русия, световното, Цената, вдигне, биткойна

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...