Новини

Петима кандидати за Банка Пиреос България

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-06-14 14:00:29, видяна 751 пъти

Общо петима са кандидатите за придобиването на Банка Пиреос България, пише гръцкият Ekathimerini.

Четирима от кандидатите са от България, а последният е Eurobank, притежаваща Пощенска банка.

Излизането на Пиреос от България, както и от всички останали чуждестранни пазари, е част от настоящия план по стабилизираните на банковата институция.

Планът предвижда освобождаване от активите ѝ в Източна Европа и престуктуриране на бизнеса.

Финалното решение на ръководството на Пиреос се очаква до края на юни, като в следващите дни ще бъдат разгледани подробно представените предложения.

Активите на Банка Пиреос, по последни данни на БНБ, възлизат на 2.89 млрд. лв., или 1.45 млрд. евро, което я прави 9-ата най-голяма банка в страната. Трезорът оперира у нас с общо 75 клона.

Осем банки с печалби за над 10 млн. лв към мартОбщо 17 от 25-те институции отчитат печалби от над 1 млн. лв., докато само 5 са на минус

Ekathimerini посочва, че при положение че Пощенска банка придобие Банка Пиреос България, то тя ще се превърне в третата по големина банка у нас.

Справка на Profit.bg обаче показа, че това може и да не е достатъчно, тъй като съвкупните активи на двете банки към 31 март 2018 г. възлизат на 10.4 млрд. лв.

От своя страна, активите на ОББ, след сливането на ОББ и СИБАНК, вече са 10.58 млн. лв., а далеч напред са Банка ДСК и Уникредит Булбанк с респективно 12.3 млрд. лв. и 18.7 млрд. лв. Сподели:  
Етикети: банка, кандидати, Пиреос

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...