Новини

САЩ остават двигател на световната икономика. Въпросът е докога?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-06-15 12:28:56, видяна 317 пъти

Американската икономика продължава да работи на пълни обороти, докато Европа и останалите развити държави постепенно губят инерция, пише The Wall Street Journal.

Този процес може да сложи край на периода, в който най-големите световни икономики се движеха в една и съща посока - нещо, което и без това се случва изключително рядко.    В четвъртък Европейската централна банка обяви, че до края на тази година планира да сложи край на програмата си за изкупуване на облигации. Това беше най-масивният стимул за икономическия растеж на Стария континент от 2015 г. насам.

Марио Драги и неговите колеги обаче бяха категорични, че няма да вдигат лихвите поне до лятото на следващата година, което бе ясен сигнал, че според тях европейската икономика все още остава доста уязвима.    За разлика от ЕЦБ, Фед категорично даде да се разбере, че цикълът на затягане на монетарната политика е в пълен ход. Институцията повиши лихвите с още 25 базисни пункта и обеща още две повишения до края на годината, аргументирайки се със силните икономически данни и позитивните тенденции на пазара на труда.    Това, че икономиките от двете страни на Атлантика започват да се движат в различни посоки, си пролича най-ясно от динамиката на валутните пазари. В четвъртък еврото регистрира най-силния си дневен спад от референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз и загуби близо 2% от стойността си.   Действията на централните банкери от последните два дни са поредното доказателство за това, че оптимистичните прогнози за световната икономика от началото на годината може и да не се сбъднат.

През януари Международният валутен фонд изтъкна, че седемте най-големи икономики в света са нараснали с по над 1.5% през 2017 г. и предрече, че стабилните темпове на растеж ще се запазят и през 2018. Тогава глобалното промишлено производство отчиташе рекордни равнища, а индексите на бизнес климата достигнаха най-нисоките си стойности за последните седем години.    Много инвеститори разчитаха именно на Европа да изиграе ролята на локомотив за глобалната икономика. Но последните събития, включително масовите стачки във Франция, политическите сътресения в Италия и слабите макроикономически показатели, до голяма степен охладиха техния ентусиазъм.    Миналата седмица Германия отчете спад на промишлените поръчки с 2,5% за месец април, а ръстът на брутния вътрешен продукт в еврозоната забави ръста си до 0.4% през първото тримесечие, в сравнение с 0.7% за същия период на миналата година. ЕЦБ също ревизира очакванията си за ръста на икономиката от 2.4% на 2.1% за тази година.    Европа обаче не е единственият регион, в който се наблюдава "охлаждане" на икономиката, посочва още WSJ. Китайската централна банка тази седмица също остави без промяна основния си лихвен процент, а статистиката за бизнес активността, инвестициите и продажбите на дребно в Поднебесната империя за месец май подсказа, че втората най-голяма икономика в света също изпитва затуднения.    Ситуацията в САЩ е доста по-различна. Вторият най-дълъг цикъл на икономическа експанзия в историята на страната не само че не дава признаци за отслабване, но дори се засилва, пише изданието. През първото тримесечие БВП на страната отчете ръст от 2.2%, но през второто се очаква да достигне 4% на годишна база, което би бил най-силният тримесечно повишение за последните четири години.    Потреблението на американските домакинства регистрира повишение от 0.8% през май - най-силното за последните шест месеца. Американците, вдъхновени от данъчните облекчения и ръста в заетостта, отново поеха към автомобилните представителства, моловете и строителните магазини.    Според икономиста на Navy Federal Credit Union Робърт Фрик, в момента започва нов цикъл на засилване на потреблението. Все повече хора, дори и с по-ниска квалификация, си намират работа и започват да харчат повече.

При високодоходните групи пък се забелязва нарастване на дела на спестяванията. По думите му ниската безработица, силното потребление и сравнително скромните темпове на инфлацията ще продължат да подкрепят икономическия растеж до края на годината.    Не всички експерти обаче са склонни да "отпишат" Европа от групата на растящите икономики през 2018 г. Според Ролан Калоян от Société Générale, слабите макроикономически показатели през първото тримесечие на годината са по-скоро временно явление и фундаментът на европейската икономика остава силен. Той прогнозира още, че САЩ вероятно ще навлязат в нова рецесия някъде около 2020 г.    Анализаторът на Capital Economics Ингвилд Борген Герде пък споделя пред WSJ, че еврото ще продължи да отслабва спрямо долара през 2018 г., но още през следващата тенденцията ще се обърне, дори и ако Европейската централна банка изчака с повишението на лихвите до края на 2019. По думите му пазарните участници в момента са твърде големи оптимисти по отношение на американската икономика.    "Цикълът на затягане на монетарната политика от страна на Фед вероятно ще приключи още през 2019 г., много по-рано отколкото пазарите очакват", казва още той. 

Сподели:  
Етикети: Въпросът, двигател, Световната, икономика, докога

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...