Новини

Нова заплаха за цената на петрола, идваща от неочаквано място

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-07-11 14:30:14, видяна 336 пъти

Когато търговците пресмятат риска относно петролните доставки по света – нещо, което помогна за вдигане на цената на суровината до близо 4-годишен връх, страните, които влизат в сметката, обикновено се разпростират от Иран до Венецуела, с горещи точки, като Либия и Нигерия.

Но вчера друга страна бе добавена в списъка с рискови фактори – Норвегия.

Скучна, стабилна и предвидима, Норвегия стана източник на риск за петролните доставки по света. Това се случи, след като малка стачка на работници на петролна платформа в Северно море помогна за вдигане на цената на петрола до близо 80 долара за барел, предава FInancial Times.

Въпреки че стачката в Норвегия, сама по себе си, не крие никакъв дългосрочен риск за целостта на глобалните доставки, казусът демонстрира колко нервен и нестабилен е станал петролният пазар дори при такива малки случаи на сътресение.

Спадът в добива на черно злато във Венецуела и Либия, както и заплахата, причинена от щатските санкции, наложени върху петролния износ на Иран, вече значително затегнаха пазара, провокирайки поскъпване на суровината до близо 4-годишен връх.

Последното доведе до това най-влиятелните представители на ОПЕК да предприемат действия по засилване на добива.

Една от най-бедните страни в света става глобален енергиен играчМозамбик става поле на сериозни газови интереси

Президентът на САЩ Доналд Тръмп редовно призовава ОПЕК, чийто най-влиятелен член е щатският партньор Саудитска Арабия, да повишават добива на петрол, за да смъкнат цената му.

Притесненията на пазара от прекъсванията в добива на петрол и геополитическата ситуация в света обаче могат да доведат до това, че смъкването на цената на суровината да се превърне в трудна задача.

Ходове от страна на Саудитска Арабия и други в посока увеличаване на добива, респективно износа, рискуват в даден момент тънкият буфер на наличностите да се окаже недостатъчен при евентуален проблем в бъдеще.

„Приносът в производството на Норвегия засега се очаква да бъде малък. Но трябва да бъде следен, тъй като понастоящем всяко заглавие за прекъсване на добива на петрол по света идва с допълнителни коментари, че повече няма свободен капацитет”, казва Оливър Якоб от Petromatrix.

Royal Dutch Shell затвори находището Knarr в Северно море в резултат на стачката на работниците, която бе провокирана от отказ за увеличение на възнагражденията. Норвежката държавна петролна компания Equinor посочва, че добивът остава незасегнат от събитията.

Суровият петрол тип брент достигна цена от 79.51 долара за барел, преди да се смъкне отново леко надолу.

Петролен бум може да изстреля икономиката на ГанаГана е един от най-големите износители на какао в света

Очаква се Саудитска Арабия да повиши износа на петрол с 1 млн. барела на ден през лятото, до общо 11 млн. барела дневно, в опит да понижи цените. Засилване на добива се очаква също от Русия и други износители на петрол.

Венецуелският добив падна със 700 хил. барела на ден през последната година, докато либийският добив в размер на 850 хил. барела дневно е заплашен от преустановяване.

Иранският износ в размер на над 2 млн. барела на ден ще бъде ударен от щатските санкции, които влизат в сила от ноември. Стачките в Габон и проблемите с ключова мощност за суров петрол в Канада също поставят под риск световните доставки на петрол.

Вчера държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео посочи, че американското правителство е склонно да обсъди искания от страна на някои държави за изключения относно вноса на петрол от Иран.

Сигурността на доставките понастоящем е много слаба, добавя анализатор от PVM.Сподели:  
Етикети: Цената, петрола, заплаха, неочаквано, идваща

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Най-добрите автомобилни...

Най-добрите автомобилни интериори за 2019 г. преди 22ч. 19мин.
В хода на наскоро провелия се автосалон в Ню Йорк за пореден път бяха отличени... още»
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...