Новини

Русия подготвя мащабна данъчна реформа в петролния сектор

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-07-25 10:30:50, видяна 120 пъти

Русия подготвя една от най-мащабните данъчни реформи в петролната си индустрия, съобщава Bloomberg. Промените в облагането на търговията и износа на петролни продукти ще бъдат най-радикалните от 1999 г. насам.    Очаква се те да позволят на руските петролни компании да изнасят при безмитен режим, като в същото време ще повишат цените на суровината.

Мярката има за цел да осигури средства за финансиране на мащабния план на президента Владимир Путин за съживяване на икономиката, който предвижда увеличаване на държавните разходи в здравеопазването, образованието и инфраструктурата с над 160 млрд. щатски долара през следващите пет години.    Какво предвиждат промените?    От началото на следващата година Русия ще започне постепенно да намалява износните мита върху петролните продукти, като през 2024 г. те ще бъдат премахнати изцяло. В същото време обаче ще се повишат таксите за добив на петрол, така че финансовата тежест за петролните компании да остане балансирана.    Данъчните промени ще бъдат по-болезнени за рафинериите, тъй като ще повишат цената на всеки барел петрол, който те преработват. За да ограничи загубите и да предотврати рязкото поскъпване на горивата на вътрешния пазар, правителството ще предложи пакет от данъчни облекчения за част от преработващите компании.

Сред тях са тези, които се намират в Сибир и са на голямо разстояние от пристанищата, както и тези, които са инвестирали поне по 60 милиарда рубли (около 950 милиона долара) в повишаване на ефективността на производствените си мощности в периода от 2016 до 2024 г.    Облекчения ще има и за рафинериите, в чиято продукция високооктановите горива заемат дял от над 10%, както и за тези, които са част от структурите на петролните компании, попадащи под ударите на търговските санкции, наложени от западните държави.    На практика това означава, че почти всички големи руски петролни конгломерати ще получат данъчни отстъпки под някаква форма, пише още Bloomberg.    Това ще бъде вторият опит за премахване на експортните мита върху руския петрол. Предишният беше през 1996 г., но малко след това правителството на страната бе принудено отново да ги въведе заради недостига на финансови средства след дълговата криза от 1998 г.    Ще изнася ли Русия повече петрол след премахването на митата?    През последното десетилетие Русия изнасяше около половината от петрола, който добива. През 2017 г. експортът на петролни продукти от страната е в размер на 257 милиона тона, което се равнява на 5.16 милиона барела дневно, по данни на руското енергийно министерство.    Според заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин, този обем едва ли ще се промени драстично в резултат на данъчната реформа, дори тя да доведе до свиване на печалбата за рафинериите, които не получат данъчни облекчения.

Според неговата прогноза тези компани произвеждат между 15 и 17 милиона тона годишно, а повечето от тях няма да намалят производството си, така че само една малка част от него ще се "освободи" за износ.    Ако цените на световните пазари се повишат с повече от 15% на месец и експортът стане по-атрактивен за руските петролни компании от продажбата на вътрешния пазар, данъчният проектозакон предвижда връщане на опцията за налагане на мита върху износа.    Защо промените се правят точно сега?    Петролът, който заедно с природния газ е един от основните източници на приход в руската хазна, ще добави над 1 трилион рубли (близо 16 милиарда долара) към бюджетните постъпления на страната през следващите шест години благодарение на данъчната реформа.

Това показват разчетите на руското Министерство на финансите. Възможността не е за изпускане, имайки предвид амбициозните планове за раздвижване на икономиката с мащабни държавни инвестиции, пише още Bloomberg.    Петролната реформа е само част от правителствената програма за фискални промени, която включва и увеличаване на ставката на данък добавена стойност, както повишаване на пенсионната възраст в страната.    Освен това поскъпването на "черното злато" на международните пазари през май и юни доведе до резки скокове на цените на горивата по бензиностанциите в Русия. Стигна се дори до протести и то няколко седмици преди началото на световното първенство по футбол.

Това принуди управляващите да сключат споразумение с големите петролни производители за задържане на ценовите равнища и за изработване на по-стабилна регулаторна рамка.    Кой печели и кой губи?    Победител безспорно ще бъде държавната хазна, а от губещата страна ще застанат потребителите и най-вече тези от Евразийския икономически съюз (в който, освен Русия, влизат Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия), тъй като те ще трябва да плащат повече за руските петролни продукти, смята анализаторът на Renaissance Capital Александър Бургански.    В момента държавите от евразийския съюз купуват руския петрол без допълнителни данъчни тежести, като впоследствие възстановяват на Русия само тази част от експортните мита, които са наложени върху продуктите, които те преработват и изнасят за трети страни.

Руското финансово министерство обаче изчислява, че настоящият митнически режим коства на страната по над 140 милиарда рубли годишно, или около 2.2 милиарда долара.    За големите руски петролни компании ефектите от данъчната реформа ще са близки до нулата, смятат експертите. Печалбите им няма да се повлияят драстично от промените, а повишаването на таксите за добив ще се неутрализира от падането на митата върху износа. 

Сподели:  
Етикети: Русия, сектор, реформа, подготвя, мащабна, данъчна, петролния

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...