Новини

Основаната в гараж Apple вече струва 1 000 000 000 000 долара

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-08-03 10:30:14, видяна 386 пъти

Вчера Apple Inc стана първата публична компания, чиито акции се търгуват в САЩ, с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара.

Постижението дойде вследствие на значителния възход на компанията, зад който стои вездесъщият смартфон iPhone, който я превърна от нишов играч при персоналните компютри до глобален гигант и разшири дейността й до сферата на развлекателната индустрия и телекомуникациите.

Цената на акциите на технологичната компания скочи с 2.9%, до 207.39 долара за брой, което й определи пазарна капитализация от 1.002 трлн. долара в края на деня. По време на сесията пазарната стойност на Apple дори достигна 1.006 трлн. долара.

Акциите на Apple поскъпнаха с 9% от вторник, когато компанията обяви по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие и сподели, че е изкупила обратно собствени акции за 20 млрд. долара. Това бе най-доброто двудневно представяне на акциите на Apple от април 2014 г.

В съобщение до служителите на Apple, които надхвърлят 120 000, главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че пазарната капитализация от 1 трлн. долара е “значително постижение”, с което служителите на компанията “могат да бъдат много горди.”

Той обаче също така заявява, че това “не е най-важното мерило” за успехите на компанията.

В момента приходите на основаната в гаража на Стив Джобс през 1976 г. Apple надхвърлят БВП на държави, като Португалия и Нова Зеландия. Междувременно компанията промени начина, по който потребителите се свързват помежду си и това как компаниите търгуват ежедневно.

Пазарната капитализация на Apple е по-голяма от пазарните стойности на Exxon Mobil Corp, Procter & Gamble Co и AT&T Inc, взети заедно. В момента тя съставлява 4% от общата пазарната капитализация на компаниите от индекса S&P 500.

Apple: Не използвайте iPhone за копаене на криптовалутиApple промени политката си, така че потребителите на нейните мобилни устройства да не могат да копаят/добиват криптовалути чрез тях

Акциите на Apple поскъпнаха с над 50 000% от първичното й публично предлагане през 1980 г. За сравнение, за същия период от близо 4 десетилетия индексът S&P 500 е нараснал приблизително с 2 000%.

Един от тримата основатели на Apple - Стив Джобс, бе принуден да я напусне в средата на 80-те години. Той се завръща десетилетие по-късно, за да спаси компанията, която е на ръба на фалита.

Той представи iPhone през 2007 г., премахна думата Computer от името на Apple и атакува индустрията на мобилните телефони, което завари Microsoft Corp, Intel Corp, Samsung Electronics Co Ltd и Nokia неподготвени. Това помогна на Apple да изпревари Exxon Mobil през 2011 г. като най-голямата щатска компания по пазарна стойност.

През това време Apple еволюира от компания, която продава персонални компютри Mac, до архитект на мобилната революция с множество ревностни последователи.

Джобс, който почина през 2011 г., бе наследен на поста главен изпълнителен директор от Тим Кук. Той удвои печалбата на компанията, но не успя да разработи нов продукт, който да повтори успеха на iPhone, чиито продажби отслабват в последните години.

През 2006 - годината преди пускането на iPhone, Apple генерира по-малко от 20 млрд. долара  продажби, а нетната й печалба е малко под 2 млрд. долара. От тогава до миналата година продажбите й нарастват над 11 пъти, до 229 млрд. долара (четвъртите най-високи в индекса S&P 500), а нетната й печалба скача до 48.4 млрд. долара, което я прави най-рентаблната публична компания в САЩ.

Джеф Карбоун, съосновател на Cornerstone Financial Partners в Шарлът, Северна Каролина, включва акциите на Apple в инвестиционните портфейли на своите клиенти от около десетилетие. Наскоро някои от по-възрастните му клиенти купуват акции на Apple за своите внуци.

“Все още очакваме поскъпване на акциите и с навлизането на нови инвеститори, ние продължаваме да купуваме, за предпочитане, когато има временно отстъпление в цената,” казва Карбоун пред Reuters.

Акциите на Apple са поскъпнали с над 30% през последната година, подкрепени от оптимизма около iPhone X, представен на пазара десетилетие след първия модел от марката. Изявлението на Apple, че е заделила 100 млрд. долара за нова програма за обратно изкупуване на акции, също подкрепи цената на книжата на компанията в последните месеци.

Дори и при пазарна капитализация от 1 000 000 000 000 долара, мнозина анализатори не считат акциите на Apple за скъпи. Тази седмица книжата на компанията се търгуват при съотношение цена/печалба на акция около 15, в сравнение с 82 при Amazon и 25 при Microsoft.

Ако бъдат отчетени четирите сплита на акции през годините, книжата на Apple дебютират на пазара на цена, еквивалентна на 39 цента за брой на 12 декември 1980 г. Цената на акциите достигна върховите 208.38 долара за брой вчера.

През 2015 г. Apple се присъедини към индекса Dow Jones Industrial Average, който е един от най-ексклузивните клубове на капитализма. От 1980 г. насам IBM Corp, Exxon Mobil, General Electric Co и Microsoft сменяха местата си като най-голямата публична компания в САЩ.

През 2007 г. китайската държавна компания PetroChina за кратко достигна пазарна капитализация от около 1.1 трлн. долара след публичното си предлагане на акции в Шанхай. В момента компанията се оценява на около 200 млрд. долара, според данни на Thomson Reuters.

Apple, която е една от петте щатски компании от 80-те години насам, които са били с най-голяма пазарна капитализация, може да изгуби предимството си за сметка на компании, като Alphabet Inc или Amazon.com Inc, ако не разработи популярен нов продукт или услуга, тъй като търсенето на смартфони в световен мащаб намалява.

По петите на Apple е Amazon.com - втората най-голяма публична компания в САЩ с пазарна капитализация от около 880 млрд. долара. Недалеч след нея нареждат Alphabet и Microsoft.Сподели:  
Етикети: Apple, гараж, Основаната

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...