Новини

Сълзотворен газ и сблъсъци с полицията на мащабен протест в Солун

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-09-09 09:37:56, видяна 476 пъти

Хиляди демонстранти с гръцки знамена в ръце се събраха в Солун на протести срещу политиката на правителството в социалната сфера, както и срещу договора, подписан през юни между Атина и Скопие за бъдещото преименуването на съседната държава в Република Северна Македония.

Демонстрациите се проведиха във вечерта на встъпителната реч на гръцкия премиер Алексис Ципрас за икономическата политика на правителството на 83-ия Международен панаир в Солун. Най-малко един човек беше задържан, а няколко души се оплакаха от проблеми с дишането заради сълзотворния газ, използван от полицията по време на протеста.

Сблъсъкът между демонстрантите и полицията започна малко преди 20:00 часа местно време и продължи около час и половина. Според местните медии, малка група маскирани мъже нападнала полицията с камъни и предмети, като специалните полицейски сили са отговорили със светошумови гранати и сълзотворен газ.

В резултат на това страстите се успокоили, но протестите са продължили, като на няколко пъти е имало нови инциденти. Облакът от сълзотворен газ е стигнал до конгресния център, където поканените гости влизали един след друг през централния вход. Те трябвало да покриват лицата си с носни кърпички и ръце.

Гръцките медии коментират, че протестиращите не са били никак приятелски настроени към журналистическите екипи, а на няколко пъти дори се опитали да нападнат представители на медиите. Мащабни демонстрации срещу политиката на строги икономии се проведоха от водещи профсъюзни обединения, Общогръцкия боен фронт (ПАМЕ), свързани с Комунистическата партия на Гърция (ККЕ), както и редица други организации.

Друг голям митинг започна от скулптурата на гръцкия пълководец Александър Македонски в знак на протест срещу договора между Атина и Скопие за преименуването на бившата югославска република. На него под лозунга "Македония – това е Гърция" и организиран от гръцките всемакедонски организации, в това число представители на гръцката диаспора, се събраха десетки хиляди души.

Хората скандираха с гръцки знамена в ръцете си и с банери "Македония - гръцка земя", "Македония - единствена и гръцка". Според органите на реда над 15 000 души са взели участие в масовата проява.

Около 5 500 полицаи, подкрепени от агенти на ФБР се грижеха за безопасността в северната гръцка столица, включително 67 взвода на спецчастите. По време на инцидентите в центъра на Солун, в непосредствена близост до сградата, където се провежда Международният панаир, гръцкият премиер се обърна към присъстващите на церемонията по откриването.Сподели:  
Етикети: протест, Полицията, сблъсъци, Солун, мащабен, сълзотворен

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...