Новини

Сълзотворен газ и сблъсъци с полицията на мащабен протест в Солун

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-09-09 09:37:56, видяна 451 пъти

Хиляди демонстранти с гръцки знамена в ръце се събраха в Солун на протести срещу политиката на правителството в социалната сфера, както и срещу договора, подписан през юни между Атина и Скопие за бъдещото преименуването на съседната държава в Република Северна Македония.

Демонстрациите се проведиха във вечерта на встъпителната реч на гръцкия премиер Алексис Ципрас за икономическата политика на правителството на 83-ия Международен панаир в Солун. Най-малко един човек беше задържан, а няколко души се оплакаха от проблеми с дишането заради сълзотворния газ, използван от полицията по време на протеста.

Сблъсъкът между демонстрантите и полицията започна малко преди 20:00 часа местно време и продължи около час и половина. Според местните медии, малка група маскирани мъже нападнала полицията с камъни и предмети, като специалните полицейски сили са отговорили със светошумови гранати и сълзотворен газ.

В резултат на това страстите се успокоили, но протестите са продължили, като на няколко пъти е имало нови инциденти. Облакът от сълзотворен газ е стигнал до конгресния център, където поканените гости влизали един след друг през централния вход. Те трябвало да покриват лицата си с носни кърпички и ръце.

Гръцките медии коментират, че протестиращите не са били никак приятелски настроени към журналистическите екипи, а на няколко пъти дори се опитали да нападнат представители на медиите. Мащабни демонстрации срещу политиката на строги икономии се проведоха от водещи профсъюзни обединения, Общогръцкия боен фронт (ПАМЕ), свързани с Комунистическата партия на Гърция (ККЕ), както и редица други организации.

Друг голям митинг започна от скулптурата на гръцкия пълководец Александър Македонски в знак на протест срещу договора между Атина и Скопие за преименуването на бившата югославска република. На него под лозунга "Македония – това е Гърция" и организиран от гръцките всемакедонски организации, в това число представители на гръцката диаспора, се събраха десетки хиляди души.

Хората скандираха с гръцки знамена в ръцете си и с банери "Македония - гръцка земя", "Македония - единствена и гръцка". Според органите на реда над 15 000 души са взели участие в масовата проява.

Около 5 500 полицаи, подкрепени от агенти на ФБР се грижеха за безопасността в северната гръцка столица, включително 67 взвода на спецчастите. По време на инцидентите в центъра на Солун, в непосредствена близост до сградата, където се провежда Международният панаир, гръцкият премиер се обърна към присъстващите на церемонията по откриването.Сподели:  
Етикети: протест, Полицията, сблъсъци, Солун, мащабен, сълзотворен

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Идва ли златната ера на...

Идва ли златната ера на женския футбол? преди 7ч. 39мин.
До неотдавна женските футболни отбори трудно намираха стадиони, на които да тренират, а... още»
Осем факта за инвестициите на... Градът, в който живеят двамата... Топ 10 на най-добрите ресторанти в... 20 от най-красивите свещени места по...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...