Новини

Как минава денят на най-богатия човек в света

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-09-21 16:27:54, видяна 506 пъти

Джеф Безос ръководи доста неща. Той е главен изпълнителен директор на Amazon - компания, която, освен че промени напълно пазара на електронната търговия, продуцира филми, разработва гласови технологии с изкуствен интелект и има верига магазини за хранителни продукти. Безос също така е основател на космическата компания Blue Origin, както и собственик на вестник The Washington Post.

Изненадващо обаче, в дните му няма припряност. Вместо това Безос отделя време да си почива, да презарежда и да взема решения внимателно, сподели той пред публиката в Икономическия клуб на Вашингтон по-рано този месец. Ето как изглежда един типичен ден от живота на Безос.

Той става рано

"Лягам си рано и ставам рано," сподели Безос по време на събитието.

Други шефове на големи компании са известни с това, че става преди изгрев слънце. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук става в 3:45 сутринта, ръководителят на Ellevest Сали Кроучек и главният изпълнителен директор на Pepsi Индра Ноой също са станали от леглото преди 4.

Безос се "размотава" и закусва заедно със семейството си

След като стане, Безос отделя известно време за себе си: "Обичам да се размотавам сутрин," казва той.

"Обичам да чета вестник, да пия кафе, да закусвам с децата преди да тръгнат за училище," обяснява Безос. "Това време сутрин е много важно за мен."

Безос е известен с това, че умее да приготвя сериозна закуска. Преди време той приготви палачинки за състезателя по американски футбол Ръсел Уилсън и певицата Сиара, които са семейство.

        View this post on Instagram                      

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on

Apr 14, 2018 at 4:36pm PDT  

Той често мие чиниите вкъщи.

Безос може би е на прав път: Отделянето на време за "размотаване," за готвене, или за чистене помага на креативността, според проучване на Калифорнийския университет. Отделянето на време за задачи, които не изискват мислене, позволява на ума да блуждае и да бъде по-изобретателен, според резултатите от проучването.

Безос започва деня си с най-важните срещи

Когато е готов да простъпи към работа, Безос отделя цялото си внимание на Amazon: "Насрочвам първата си среща за 10 часа сутринта," обяснява той.

Първите срещи за деня са тези, които изискват най-голяма концентрация на ума.

"Обичам да провеждам най-натоварващите си срещи преди обяд. Всичко, което е предизвикателно от умствена гледна точка, е среща за 10 часа сутринта," казва той.

Според проучване на биолога Кристоф Рандлър, "Хората, чието представяне достига своя пик сутрин, са в по-добра позиция да постигнат успехи в кариерата, защото са по-активни от хората, които се чувстват най-добре вечер."

Той тегли черта, когато е изморен

Безос избягва да взема решения в края на деня. "Към 17:00 часа вече си мисля 'Не мога да мисля за това днес, да опитаме с него утре в 10:00 часа сутринта,'" казва със смях Безос.

Вземането на добре обмислени решения често става все по-трудно с напредването на деня поради умората.

"След като сте умствено изтощени, вече нямате желание да правите компромиси, които включват една особено изтощителна форма на вземане на решения," обяснява този феномен в New York Times.

Джеф Безос: В момента работя по тримесечие, което е през 2021 г.Останалите компании трябва да внимават и да се стремят към иновациите, иначе Безос ще го направи вместо тях

Безос гледа да се наспива добре 

За да бъде възможно най-ефективен при вземането на решения, Безос е превърнал съня в един от приоритетите си.

"Спя по осем часа на нощ, освен ако не пътувам през различни часови зони," обяснява той. "Понякога е невъзможно, но съм много концентриран върху това. Аз лично имам нужда от осем часа сън. Мисля по-добре, имам повече енергия, в по-добро настроение съм."

Това всъщност е част от концепцията на Безос за постигане на хармония между работното място и личния живот.

Безос е изцяло фокусиран върху предпоставките за постигането на успехи

"Замислете се, като високопоставен ръководител на компания за какво наистина ви се плаща?" казва Безос. "Като ръководител на висок пост ви се плаща да вземате малък брой висококачествени решения. Вашата работа не е да вземате хиляди решения всеки ден."

По мое мнение, ако не полагате грижи за себе си, "качеството на тези решения може да е по-ниско, защото сте изморени или раздразнени и куп други неща."Сподели:  
Етикети: минава, денят, найбогатия

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Идва ли златната ера на...

Идва ли златната ера на женския футбол? преди 7ч. 38мин.
До неотдавна женските футболни отбори трудно намираха стадиони, на които да тренират, а... още»
Осем факта за инвестициите на... Градът, в който живеят двамата... Топ 10 на най-добрите ресторанти в... 20 от най-красивите свещени места по...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...