Новини

България последна в класация по ефективност на здравеопазването

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-09-21 12:59:22, видяна 196 пъти

Ако искате медицински грижи, без това да ви лиши бързо от всичките ви средства, опитайте Сингапур или Хонконг като рай на здравеопазването.

Новинарската агенция Bloomberg публикува своя Индекс на ефективността на здравеопазването, който класира държавите със средна продължителност на живота най-малко 70 години, БВП на глава от населението от над 5 000 долара и население над 5 милиона души.

В САЩ разходите за здравеопазване са най-големи, както като абсолютна стойност, така и като процент от доходите. В същото време, по продължителност на живота, която в САЩ е близо 79 г., страната изостава зад повече от 25 страни и територии.

С най-голяма ефективност на здравеопазването (87.3) може да се похвали Хонконг, където продължителността на живота е 84.3 г. Разходите на местните граждани за здравеопазване пък възлизат на 5.7 от БВП.

Второто и третото място са за Сингапур (82.7 г. продължителност на живота) и Испания (82.8 продължителност на живота)

Според класацията, американците харчат втората най-голяма сума спрямо БВП за здравеопазване – 9 536 долара годишно. Страната обаче се нарежда на незавидното 54-о място в класацията.

Първото място по този показател е за Швейцария с 9 818 долара. Тези допълнителни 282 долара обаче добавят допълнителни 4.2 години към продължителността на живота в страната, където тя е близо 83 г. Съответно Швейцария е на 12-о място в индекса по ефективност на здравеопазването.

България се нарежда на последното 56-о място в класацията с резултат от едва 29.4. Очакваната продължителност на живот в нашата страна е 74.6 години, а разходите за здравеопазване спрямо БВП на глава от населението възлизат на 8.2%. В абсолютна стойност сумата възлиза на 572 долара (948 лв.) по данни за 2015 г.

Трябва да се отбележи също така, че страната ни пада с 10 места в класацията, в сравнение с предходната година.

Единствените две други държави с резултат под 30 са Азербайджан и САЩ.

Тайланд се изкачва с 14 места в класацията - до 27-ма позиция, като това е най-големият скок. Разходите на глава от населението намаляват с 40%, до едва 219 долара, а продължителността на живота се увеличава до 75.1 години.

Медицинският туризъм също така е сред най-бързо растящите индустрии в страната.Сподели:  
Етикети: класация, ефективност, последна, здравеопазването

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Ето как да изчислите данъка на...

Ето как да изчислите данъка на колата преди 18ч. 46мин.
По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи... още»
Пак скандал с Гражданската Слаби данни за китайската икономика... Евросъюзът удължи икономическите... Френската полиция ликвидира...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...