Новини

ББР създаде Фонд за капиталови инвестиции

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-10-08 14:53:16, видяна 287 пъти

Българската банка за развитие регистрира Фонд за капиталови инвестиции в изпълнение на мисията си за подкрепа на българския бизнес и стратегията си за периода 2017 - 2020, съобщиха от институцията.

Дружеството е с капитал 65 млн. лв. и ще участва в капитала на малки, средни и стартиращи предприятия с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса, осигуряване на капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на Европейския съюз.

Фондът ще може да инвестира в едно предприятие не повече от 10 процента от собствения си капитал, или 6 млн. лв., като придобива максимум 34 на сто от капитала на търговското дружество.

Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия, иновации. Фондът ще предоставя също консултантски услуги относно капиталовата структура на малките и средните предприятия и възможностите за инвестиции.

По мнение на бизнеса в страната ни има достатъчно финансиране за създаване на стартиращи компании, но липсва дялов капитал за растеж. Данни на Европейския инвестиционен фонд сочат, че в България, както и в цяла Европа, доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж.

Чрез новото си дружество, което ще заработи в началото на следващата година, Българската банка за развитие ще разполага с още един инструмент за подкрепа на българския бизнес и изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг. Сподели:  
Етикети: фонд, създаде, инвестиции, Капиталови

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Ето как да изчислите данъка на...

Ето как да изчислите данъка на колата преди 18ч. 47мин.
По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи... още»
Пак скандал с Гражданската Слаби данни за китайската икономика... Евросъюзът удължи икономическите... Френската полиция ликвидира...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...