Новини

В какво да инвестираме, за да се опазим от технологична рецесия?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-11-26 14:30:23, видяна 1118 пъти

В последно време акциите на големите технологични компании записаха драстично поевтиняване, което повдига въпроси, свръзани с диверсификация.

Като рисков инвеститор, милиардерът Марк Стивънс разполага с повече технологични книжа, отколкото каквито и да е било други – главно поради инвестиционната стратегия на неговите партньори от Sequoia Capital, които от две десетилетия имат афинитет към високите технологии.

Компанията е вложила средства в Oracle, Cisco, Google, Yahoo и LinkedIn. Така Стивънс, който притежава състояние от 2.7 млрд. долара, работи по диверсифициране на инвестициите си, на фона на негативните събития на капиталовите пазари в САЩ.

„Ако стане технологична рецесия, може да има удар от 30% до 40%. Опитвам се да диверсифицирам в здравеопазване, енергетика (стандартна и алтернативна), както и в сферата на недвижимите имоти и настаняването“, казва той, цитиран от Forbes. 

„С течение на времето се опитвам да изградя семейно портфолио, което да изглежда като фонд“, разкрива милиардерът. Той влага пари и в някои европейски фондове.

Можем ли да очакваме все пак технологична рецесия?

Марк Стивънс не очаква рецесия при технологичните акции през следващите 6 до 12 месеца, но все пак инвестоторът е подготвен за подобен развой на събитията.

„На даден етап човек трябва да повярва, че ще има рецесия, може би след 2 години или повече“, казва той. По думите му, ситуацията в Силициевата долина се е „разпенила“, а трафикът е станал по-лош, което, според него, е индикатор, че технологичният бизнес прегрява.

Милиардерът посочва, че са минали 17 години, откакто е имало „технологично рухване“, докато рецесията, зародила се през 2008 г., се дължи по-скоро на финансови и ипотечни проблеми, отколкото на технологичния сектор.

„Всеки под 40-годишна възраст в Силициевата долина, по дефиниция, никога не е минавал през технологична рецесия. Така разполагаме с технологични предприемачи, които мислят, че светът същестсвува на нулеви лихви и могат да се набират средства при нечувани оценки (на стартъпите), като, според тях, така работи светът“, казва той.

Имайки предвид всичко това, съветът на Стивънс към редовите инвеститори е точен и ясен. „Казвам на хората, които не са в бизнеса с инвестиции, че най-доброто нещо, което могат да направят, е да инвестират в борсово търгувани дондове (ETF)”, посочва Стивънс, изтъквайки ниските разходи и данъчната ефективност.

Той препоръчва и инвестирането в облигации с различен матуритет – 2 години, 5 години, 30 години.

„Основният грях е инвестирането в неща, за които не знаете нищо. Хората, гледащи компаниите и технологиите, инвестират твърде късно. Подобно на това да се качите на сърфа, след като вълните вече са отминали“, казва той.

Най-богатите хора в света изгубиха цяло състояние Акциите на големите технологични компании не се представят добре в последно време, което доведе до сериозни загуби за някои милиардери


Стивънс посочва, че собствените му инвестиционни грешки са свързани с акции, които е искал да купи по-рано. Сред тях попадат тези на Apple, когато пускат на пазара iPod, и книжата на Facebook, когато компанията става публична.

Той е влагал и в разни стартъпи, които, в крайна сметка, са се проваляли – нещо, което се случва редовно в кариерата на всеки рисков инвеститор.

Гледайки напред, когато говорим за технологии, Стивънс е оптимист, конкретно за две неща.

„Следващото голямо нещо е изкуственият интелект и машинното обучение“, казва той.

Какво предстои пред милиардера? Да намери компании, които разработват именно тези две технологии. Каква по-добра инвестиция?

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.Сподели:  
Етикети: инвестираме, рецесия, опазим, технологична

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...