Новини

Канабис фиаско: От 37 цента до 13 долара за акция... и обратно

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2018-11-26 12:30:43, видяна 984 пъти

През февруари 2018 г. изпълнителният директор на India Globalization Capital Рам Мукунда се хвалеше, че компанията му е единственият производител на марихуана, който използва блокчейн технологии. Тогава тези два сектора бяха най-горещите инвестиционни "оферти".

Оттогава насам обаче се случиха много неща, а акциите на IGC поскъпнаха от 37 цента за брой през август до 13 долара в началото на октомври, след което поевтиняха с 80% и в момента отново се търгуват на ниво от малко над 60 цента за брой, пише Marketwatch.

Каква е историята на India Globalization Capital и защо може да послужи като предупреждение за всички инвеститори в "модерния" тренд на канабис компаниите?

59-годишният Рам Мукунда израства в Кънектикът, има бакалавърска степен по електроинженерство и математика, както и магистърска инженерна специалност от университета в Мериленд. През 1990 г. той основава Startec Global Communications, която се занимава с модерните по онова време телефонни услуги по интернет.

Компанията става публична през 19997 г. с цена на акциите от 12 долара за брой. До март 2000 г. те поскъпват до близо 30 долара, но спукването на т. нар. "дотком балон" води до банкрута на Startec, а Мукунда напуска компанията.

През 2005 г. той създава India Globalization Capital. Тогава компанията няма конкретен предмет на дейност, а търси възможности за сливания и придобивания на интересни бизнеси в Индия.

През следващите няколко години тя придобива дял в една индийска компания, която се занимава с наем на строителна техника, започва да търгува със суровини, като желязна руда и цимент, и същевременно става акционер и в малайзийска компания за търговия с недвижими имоти.

Общите постъпления от тези дейности възлизат на по-малко от 20 милиона долара годишно. Пикът е достигнат през 2009 г., когато IGC генерира приходи от 35 милиона долара, но до 2014 г. те постепенно се свиват до едва 2 милиона долара. 

По същото време обаче светлината на прожекторите пада върху марихуаната. Според информацията, публикувана на сайта на IGC, през 2013 г. компанията започва да проучва възможностите "да се превърне в лидер на този вълнуващ и бързоразвиващ се пазар".

Още през следващата 2014 г. IGC защитава първия си патент в тази област - болкоуспокояваща субстанция, базирана на канабиса. До този момент обаче компанията няма нито един реализиран продукт от марихуана. Приходите й за фискалната 2018 г. възлизат на 2 милиона долара, но всички те са от предишните й активи.

Освен това компанията е похарчила само 137 000 долара за развойна дейност през последната година, а през първото фискално полугодие на настоящата разходите в това перо достигат 274 000 долара.

За сравнение цената на втората фаза от клиничните тестове за болкоуспокояващите лекарства в САЩ достига 17 милиона долара, по данни на консултантската компания CenterPoint. 

Междувременно IGC подава документи за придобиване на още шест патента, свързани с канабиса, включително и за медикамента Hyalolex, за който компанията твърди, че ще може да облекчава първите симптоми на Алцхаймер, както и да помага при раздраснителност и безсъние.

Според Американската Алцхаймер асоциация обаче, в момента няма научно потвърждение за това, че марихуаната може да бъде полезна за лечението на подобни заболявания. 

Компанията на Рам Мукунда планира и създаване на безалкохолна напитка с помощта на партньорите й в Малайзия. Анализаторите, цитирани от Marketwatch, обаче приемат скептично тази новина, тъй като в Малайзия действат много строги закони срещу разпространението на наркотици (в това число и на марихуана).

Скептицизмът на инвеститорите обаче не е единственият проблем, с който се сблъсква India Globalization Capital. През 2017 г. главният научен ръководител на компанията Джагадиш Рао е обвинен във фалшифициране на научни данни, публикувани от него във водещи академични издания.

Ръководството на IGC обаче отказва да отговаря на въпроси, свързани с този казус, а самият Рао не може да бъде открит за коментар, пише Marketwatch.

В момента 85% от публично търгуването акции на IGC се държат от дребни инвеститори. Основната част от тях са продадени от професионални "промотиращи" брокери, които се занимават с агресивен "маркетинг" и предлагат книжа на различни компании на своите клиенти.

Един от тях е SeeThruEquity, срещу когото в началото на ноември бе заведено дело от Американската комисия по ценните книжа и борсите. Обвинението твърди, че SeeThruEquity е предлагал на клиентите си анализи и предложения за покупка на акции, за които е твърдял, че са "независими", а всъщност са били платени от публични компании, в това число и от IGC.

На 20 октомври търговията с акциите на India Globalization Capital на New York Stock Exchange беше прекратена, а борсовият оператор съобщи, че ще делистне компанията. От IGC заявиха, че не са съгласни с решението и че търсят варианти за листване на друга борса, която "да подкрепя развитието на иновациите".

Акционерите на компанията обаче натрупаха загуби за милиони долари, а опитът им може да послужи като предупреждение към всички останали, които в момента търсят възможности за инвестиции в "горещия" канабис сектор.        Сподели:  
Етикети: акция, обратно, канабис, фиаско, цента

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...