Новини

Пазарите вече залагат, че Фед ще понижава лихвите

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-04 08:03:05, видяна 243 пъти

Финансовите пазари са на ръба днес, след като слабите данни за  щатската икономика засилиха опасенията от забавяне в световен мащаб и накараха инвеститорите да залагат, че Федералният резерв може да промени курса на политиката си и да започне да понижава лихвите преди края на тази година.

Нервите бяха успокоени донякъде от новината, че САЩ и Китай ще проведат среща на ниво заместник-министри през следващата седмица във връзка с търговския спор между двете страни. Индексът на китайските сини чипове CSI300 нарасна с 0.4%.

Щатските индексни фючърси, които отчитаха понижения в ранната азиатска сесия, също изтриха първоначалните си загуби. Фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.1%, докато тези на Nasdaq бележат ръст от 0.2%.

Японските акции поевтиняват в първата си сесия за новата година, като Nikkei падна с около 3.6% вследствие на опасенията около икономическия растеж и рязкото поскъпване на йената.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.1% до близо двумесечни дъна, като над представянето му натежа спадът с 1% на основния австралийски индекс.

Изнесените тази седмица данни показаха видима загуба на инерция в двете най-големи икономики в света.

Фабричната активност в САЩ се забавя с повече от очакваното през декември, според данни от Института по управление на доставките.

Слабите данни дойдоха, след като изнесените за Китай данни в понеделник показаха, че производствената дейност в страната се с свила през декември за първи път от повече от две години.

Apple Inc не помогна на ситуацията като в сряда занижи очакванията за приходите си за първи път от близо 12 години, посочвайки като причина за това слабите продажби на iPhone в Китай. Акциите на компанията вчера поевтиняха с близо 10%.

Вероятността от сериозен икономически спад в САЩ, или дори рецесия, изплаши инвеститорите по света, които избягваха по-рисковите активи и се насочиха към сигурността на облигациите.

Инвеститорите очакваха Федералният резерв на САЩ да продължи политиката си на повишение на лихвите, но търговската война и разочароващите икономически данни напоследък изпариха тези очаквания.

Инвеститорите вече прогнозират понижение на лихвите до 2.00-2.25% до април следващата година.

В резултат на това щатските държавни облигации поскъпнаха като лихвата по 2-годишните книжа падна под 2.4%, достигайки паритет с основната лихва на Фед за първи път от 2008 г.

Лихвите по 3- и 5-годишните книжа бяха още по-ниски - инверсия, която понякога е предшествала рецесии в миналото.

Лихвата по 10-годишните книжа падна до 2.55% вчера, след като през ноември достигна връх от 3.25%.

Пониженията поставиха долара в отбранителна позиция. Доларът проби 9-месечно дъно от 105.25 спрямо йената вчера.

Щатската валута поевтинява с над 2% от началото на седмицата, което е най-голямото седмично понижение от миналия февруари, като за последно един долар се разменяше срещу 107.93 йени.

Опасенията относно евентуална рецесия в САЩ се отразиха и на Уолстрийт вчера, като Dow Jones се понижи с 2.8%, S&P 500 изгуби 2.5%, а Nasdaq падна с над 3%.

Междувременно златото поскъпна до 6.5-месечен връх от 1 298.42 долара за тройунция днес.

Щатският лек суров петрол днес поевтинява с 15 цента до 46.94 долара за барел, но се задържа над 1.5-годишното дъно, достигнато миналия месец. Цената на брента се понижи с 27 цента до 55.68 долара за барел.Сподели:  
Етикети: пазарите, лихвите, понижава, залагат

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...