Новини

Защо Samsung няма проблемите на Apple в Китай?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-04 14:30:33, видяна 418 пъти

Понижаването на прогнозите за финансовите резултати на Apple за първото тримесечие на тази година повлия негативно и на акциите на най-големия им конкурент - в лицето на Samsung.

От Apple понижиха прогнозите си за печалба и продажби, посочвайки като основен фактор за това забавящата се китайска икономика и по-ниските от очакваното продажби на iPhone главно на китайския пазар.

Азиатската страна оформя около 15% от приходите на щатската компания, сочат данни на анализатори.

Въпреки негативните новини, състоянието на китайската икономика реално няма да окаже кой знае какви сътресения върху представянето на Samsung, за разлика от Apple. Това смята Даниел Йоо, ръководител Глобални стратегии в базираната в Южна Корея Kiwoom Securities, предава CNBC.

Анализаторът посочва, че Samsung, който е най-големият производител на смартфони в света по размер на пазарния дял, оформя по-малко от 1% от мобилните телефони в Китай. С други думи, южнокорейската компания е доста слабо изложена на процесите, течащи в китайската икономика.

Освен всичко друго, плановете на Китай да изгради собствена индустрия за производство на полупроводници, част от стратегията Made in Chine 2025, изглежда ще се забавят поради продължаващите търговски спорове между Пекин и Вашингтон.

„Което означава, че Samsung ще продължи да бъде доминантен играч в този бизнес ( с полупроводници) за дълъг период от време”, казва Даниел Йоо.

Производството на чипове памет, използвани в смартфоните и дата центровете, е един от най-доходоносните бизнеси на Samsung. При последното си обявяване на финансовите резултати компанията обяви 21% ръст в печалбата.

Книжата на Samsung - важен доставчик на компоненти за Apple, както и конкурент на пазара на смартфони, приключиха вчерашната сесия със спад от близо 3%.

Някои от икономическите показатели в Китай демонстрират забавяне на втората най-голяма икномика в света – слаба активност в производството и спад при средните и големи предприятия през декември.

Това подхранва опасенията за забавяне в китайската икономика и вади на преден план проблемите, причинени от търговските търкания със САЩ.

Кога ще се появят 5G смартфоните и колко ще струват?Бързият 5G мобилен интернет звучи като нещо вълнуващо, но има един основен недостатък: ще са нужни смaртфони от ново поколение


Все пак спад в потреблението в Китай може да окаже влияние върху цената на книжата на Samsung, смята Йоо, добавяйки, че представянето на Apple също остава потенциален риск.

Анализаторът предвижда спад в растежа на Samsung през 2019 г., което може да окаже допълнителен натиск върху акции на компанията.

Гил Луриа, директор Проучвания в D.A. Davidson & Co, посочва, че икономическото забавяне в Китай може да окаже влияние върху много други компании, правещи бзинес в страната.

Междувременно, Samsung наблюдава спад от 13% на годишна база в глобалните си доставки на смартфони през третото тримесечие на миналата 2018 г., сочат данните на International Data Corporation. За същия период от Apple отчитат минимален ръст от 0.5%.Сподели:  
Етикети: Китай, проблемите, Apple, Samsung

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...