Новини

Този блокчейн бизнес пести пари на потребителите

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-07 14:30:00, видяна 244 пъти

Максин Райън не е типичният блокчейн стартъп основател.

26-годишната отпадналата от колежа бизнесдама няма никакво формално техническо образование и като цяло е доста скептична относно волатилните криптовалути.

В действителност, до преди 5 години Райън смятала себе си за новобранец в света на блокчейн технологията, като дори днес тя казва, че не е експерт по темата. 

Това обаче не я е спряло да използва комплексната технология за създаването на международен платежен бизнес, проектиран така, че да пести пари на потребителите, които най-много се нуждаят от това.

Райън е съосновател и оперативен директор на Bitspark - бизнес за трансфер на парични суми, базиран на блокчейн технологията, който позволява изпращането на пари без наличието на банкова сметка и без такси за трансакцията.

Райън и нейният партньор в бизнеса - изпълнителният директор на компанията Джордж Харап, стартират фрмата през 2014 г. Двамата се запознават в столицата на Австралия Канбера, където споделят общо жилище като съквартиранти.

Разкриване на нова посока

По времето на тяхното запознанство Райън и Харап наблюдавали надигането на блокчейн технологията, което ги вдъхновило да впрегнат тази иновация в свои бизнес.

Райън чувствала, че започва да буксува в университета, където учила международни отношения, тъй като интересите ѝ не резонирали с избраната специалност.

„Исках да правя нещо, което действително помага на хората”, казва бизнесдамата, отбелязвайки, че според нея специалността, която учела, няма реално приложение в живота, пише CNBC.

Така, когато Харап, който е електроинженер, обяснил какво представлява блокчейн технологията, която стои зад криптовалутите, които копаел/добивал в своята стая, Райън моментално била пленена от иновацията.

Буквално след няколко часа тя прекратила обучението си (едва 6 месеца преди дипломиране), като двамата се фокусирали върху създаването на бизнес, който да помага на работниците с ниска квалификация, живеещи в родния ѝ Хонконг и други подобни региони. 

Блокчейн навлиза във финансовия свят чрез 7 европейски банкиТехнологичното решение се очаква да бъде готово до края на тази година

 

„Просто видях, че има толкова много потенциал в блокчейн. Никога не съм се връщала обратно в университета след този разговор”, казва тя.

Райън и Харап веднага започнали да проучват технологията и начините, по които може да бъде използвана, за да помогне на тяхната целева група потребители.

Азия разполага с най-голямата и най-бързорастящата трудова сила, но същевременно страда от слабо развита система за финансови услуги.

По данни на Световната банка, в Азия има милиарди хора, които не разполагат с банкова сметка. Това прави доста трудно изпращането на пари през граница за тези, които работят далеч от дома с цел подпомагане на близките си.

Някои от тях не използват банкови услуги поради нележанието да плащат високите такси за трансгранични парични трансфери.

Райън си спомня проблемите от времето, в което живяла в Хонконг. Тя осъзнала, че блокчейн технологията може да предостави решение за работниците, които иска да депозират пари от една локация, така че техните близки да имат достъп до тях от друга локация, посредством верификация на трансакцията от останалите участници в блокчейн екосистемата.

В крайна сметка обаче, Райън разбрала, че технологията не е толкова проста.

Магически пари

Бизнесът на двамата предприемачи започнал като малък търговски физически обект за трансфер на пари в Хонконг, като бързо се превърнал в онлайн платформа със 17 специалисти, работещи за нея дистанционно от Азия и Европа.

Четири години по-късно Bitspark оперира с множество партньори на територията на седем държави – Хонконг, Малайзия, Гана, Нигерия, Филипините, Индонезия, Виетнам и Пакистан.

„Няма да лъжа, доста трудно е. Има много опити и грешки”, казва Райън, отбелязвайки, че технологията все още се намира в своя ранен генезис. „Проправяме пътя в тази сфера”, посочва тя.

По думите ѝ, впрягането на блокчейн е най-лесната част в проекта. Последващото информиране на потребителите за ползата от новата технология става трудно, тъй като много от целевите потребители нямат добра финансова култура.

Въпреки че Bitspart предлага лесен и сигурен начин за трансфер на пари, шумът около волатилните виртуални валути прави трудно потребителите да разпознаят възможностите зад технологията.

„В техните глави всичко това звучи като „магически пари”, казва тя.

10 години биткойн: Устоя ли на хайпа блокчейн технологията?Има ли бъдеще блокчейн технологията или е просто поредният балон?


Спестяването на разходите поради липсата на такси в размер от 5% до 15% все пак помага на потребителите да разберат ползите от услугата. Така например, един от потребителите успял да спести достатъчно пари от такси, че да плати за допълнителни места за сватбата ѝ във Филипините. 

Като млада жена в сферата на технологиите, Райън посочва, че за нея има допълнителни бариери в този бизнес – както при инвеститорите, така и при клиентите.

„Има малко млади жени в тази сфера и още по-малко, които успяват да се задъръжат, така,че става дума да доказвам, че знам какво правя”, казва тя.

Игра в дългосрочен план

През годините Райън успява да покаже, че е на правилното място в правилния момент, печелейки място в престижни инвеститорски програми, попадайки в списъка на Forbes за млади предприемачи „30 под 30”, като се радва на редовни покани за участие в най-различни блокчейн семинари.

Bitspark също така успява да привлече и инвестиционен интерес. Вложенията позволили на Райън и Харап да започнат да изплащат заплати 18 месеца след стартирането на бизнеса.

По думите на Райън този бизнес модел няма как да направи някого богат изведнъж, но помага за поставянето на нови и нови предизвикателства, които да бъдат преодоляни. 

„Намирам се в двадесетте си години, така че предпочитам да работя за себе си, вместо да ми бъде комфортно и да работя за някой друг”, казва тя.Сподели:  
Етикети: потребителите, пести, блокчейн

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...