Новини

Това са най-богатите хора в Африка

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-10 16:28:20, видяна 305 пъти

Броят на африканските милиардери намаля през отминалата 2018 г. поради ширещия се спад в цените на акции и валути. Така милиардерите в Африка вече наброяват едва 20 души спрямо 23-ма година по-рано, предава Forbes.

Четирима души отпадат от миналогодишния списък на най-богатите хора в Африка, докато един се завръща в подреждането след четиригодишно отсъствие.

Едва четирима милиардери в класацията са успели да увеличат състоянието си през 2018 г., докато при всички останали се отчита спад.

През 2019 г. нигериеръц Алико Данготе е най-богатият човек в Африка за осма поредна година.

Неговото нетно състояние възлиза на 10.3 млрд. долара, което е с близо 2 млрд. долара по-малко спрямо предходната година. Понижението се дължи главно на спада от 20% в цената на акциите на компанията Dangote Cement – най-ценния актив на милиардера.

На второ място в подреждането е Майк Аденуга, който също е от Нигерия. Личното му състояние възлиза на 9.2 млрд. долара. Аденуга притежава Globacom – третия най-голям мобилен оператор в Нигерия, компанията за износ на петрол Conoil Producing, както и редица луксозни имоти в страната и мрежа от 12 хил. клетки за мобилни услуги.

Неговото нетно състояние се увеличи драстично - от 5.3 млрд. долара в началото на 2018 г., благодарение на детайлната информация за активите му, предоставена от Аденуга.

Трети по богатство в Африка е диамантеният магнат Ники Опенхаймер от Южна Африка. Неговият дядо е основател на компанията за добив на диаманти DeBeers, която Опенхаймер оперира и впоследствие продаде на Anglo American за сумата от 5.1 млрд. долара през 2012 г.

Неговото лично състояние вълиза на 7.3 млрд. долара спрямо 7.7 млрд. долара година по-рано.

Forbes: Слаба година за 400-те най-богати китайциНетното състояние на ¾ от най-богатите 400 китайци намалява през тази година


Сред малцината увеличили личното си състояние през миналата година е Стрив Масийва от Зимбабве. Той притежава 2.3 млрд. долара спрямо 1.6 млрд. долара година по-рано.

Неговото състояние е скочило поради ръст в цената на акциите на Econet Wireless Zimbabwe и нови инвестиции, увеличили стойността на неговия дял в компанията за оптични връзки и сателитни услуги Liquid Telecom.

В подреждането по страни Египет и Южна Африка делят първото място с по пет местни милиардери. Следва Нигерия с четирима милиардери и Мароко с двама. По данни на Forbes, по един милиардер има в Алжир, Ангола, Танзания и Зимбабве.

Трима представители на Южна Африка са изпаднали от класацията. Това са Сефан Саад, основател на фармацевтичната компания Aspen Pharmacare; Дезмънд Сако, председател на Борда на директорите на компанията за добив на желязна руда Assore Group; и Кристофел Вийзе, основател на компанията за търговия на дребно Pepkor и бивш председател на борда на фирмата за търговия с обзавеждане Steinhoff International, която придоби Pepkor през 2015 г.

Четвъртият изпаднал от подреждането е Онси Савирис от Египет, който притежава дял в базираната в Холандия химическа компания OCI N.V.

И четиримата отпаднали от класацията са пострадали от поевтиняване на акциите през миналата година.

Нигерийският циментов магнат Абдул Самад Рабиу, който управлява BUA Group, се завръща в подреждането за първи път от 2015 г. В края на 2018 г. той сля неговата компания Kalambaina Cement с публичната Cement Company of Northern Nigeria. Така Рабиу вече притежава 97% от листнатите активи.

Този 100-годишен милиардер ходи на работа всеки денСъстоянието му днес се оценява на 1.9 млрд. долара


От всички 20 милиардера, само двама са жени – Исабел душ Сантуш, дъщерята на бившия президент на Ангола Жусе Едуарду душ Сантуш, и Фолоруншо Алакиджа от Нигерия.

Състоянието на Исабел душ Сантуш възлиза на 2.3 млрд. долара спрямо 2.7 млрд. долара година по-рано, главно поради спад в цените на акциите на петролната компания Galp и комуникационната фирма Nos – и двете базирани в Португалия, както и спада при анголския мобилен оператор Unitel, където тя държи дял от 25%.

Unitel е предмет на арбитраж, след като един от акционерите – бразилския телеком Oi, твърди, че трябва да му бъдат изплатени 608 млрд. долара под формата на дивиденти за 5 години.

Нигерийката Алакиджа притежава дял в едно от най-продуктивните петролни полета в страната, което понастоящем се оперира от Chevron.

Всички 20 африкански милиардери притежават общо 68.7 млрд. долара, което е спад спрямо сумата от 2017 г. – 75.4 млрд. долара. Въпреки това, средното богатство на представителите в спсисъка записва леко повишение до 3.4 млрд. долара спрямо 3.3 млрд. долара година по-рано.Сподели:  
Етикети: хора, Африка , най-богатите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...