Новини

Това са най-богатите хора в Африка

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-10 16:28:20, видяна 333 пъти

Броят на африканските милиардери намаля през отминалата 2018 г. поради ширещия се спад в цените на акции и валути. Така милиардерите в Африка вече наброяват едва 20 души спрямо 23-ма година по-рано, предава Forbes.

Четирима души отпадат от миналогодишния списък на най-богатите хора в Африка, докато един се завръща в подреждането след четиригодишно отсъствие.

Едва четирима милиардери в класацията са успели да увеличат състоянието си през 2018 г., докато при всички останали се отчита спад.

През 2019 г. нигериеръц Алико Данготе е най-богатият човек в Африка за осма поредна година.

Неговото нетно състояние възлиза на 10.3 млрд. долара, което е с близо 2 млрд. долара по-малко спрямо предходната година. Понижението се дължи главно на спада от 20% в цената на акциите на компанията Dangote Cement – най-ценния актив на милиардера.

На второ място в подреждането е Майк Аденуга, който също е от Нигерия. Личното му състояние възлиза на 9.2 млрд. долара. Аденуга притежава Globacom – третия най-голям мобилен оператор в Нигерия, компанията за износ на петрол Conoil Producing, както и редица луксозни имоти в страната и мрежа от 12 хил. клетки за мобилни услуги.

Неговото нетно състояние се увеличи драстично - от 5.3 млрд. долара в началото на 2018 г., благодарение на детайлната информация за активите му, предоставена от Аденуга.

Трети по богатство в Африка е диамантеният магнат Ники Опенхаймер от Южна Африка. Неговият дядо е основател на компанията за добив на диаманти DeBeers, която Опенхаймер оперира и впоследствие продаде на Anglo American за сумата от 5.1 млрд. долара през 2012 г.

Неговото лично състояние вълиза на 7.3 млрд. долара спрямо 7.7 млрд. долара година по-рано.

Forbes: Слаба година за 400-те най-богати китайциНетното състояние на ¾ от най-богатите 400 китайци намалява през тази година


Сред малцината увеличили личното си състояние през миналата година е Стрив Масийва от Зимбабве. Той притежава 2.3 млрд. долара спрямо 1.6 млрд. долара година по-рано.

Неговото състояние е скочило поради ръст в цената на акциите на Econet Wireless Zimbabwe и нови инвестиции, увеличили стойността на неговия дял в компанията за оптични връзки и сателитни услуги Liquid Telecom.

В подреждането по страни Египет и Южна Африка делят първото място с по пет местни милиардери. Следва Нигерия с четирима милиардери и Мароко с двама. По данни на Forbes, по един милиардер има в Алжир, Ангола, Танзания и Зимбабве.

Трима представители на Южна Африка са изпаднали от класацията. Това са Сефан Саад, основател на фармацевтичната компания Aspen Pharmacare; Дезмънд Сако, председател на Борда на директорите на компанията за добив на желязна руда Assore Group; и Кристофел Вийзе, основател на компанията за търговия на дребно Pepkor и бивш председател на борда на фирмата за търговия с обзавеждане Steinhoff International, която придоби Pepkor през 2015 г.

Четвъртият изпаднал от подреждането е Онси Савирис от Египет, който притежава дял в базираната в Холандия химическа компания OCI N.V.

И четиримата отпаднали от класацията са пострадали от поевтиняване на акциите през миналата година.

Нигерийският циментов магнат Абдул Самад Рабиу, който управлява BUA Group, се завръща в подреждането за първи път от 2015 г. В края на 2018 г. той сля неговата компания Kalambaina Cement с публичната Cement Company of Northern Nigeria. Така Рабиу вече притежава 97% от листнатите активи.

Този 100-годишен милиардер ходи на работа всеки денСъстоянието му днес се оценява на 1.9 млрд. долара


От всички 20 милиардера, само двама са жени – Исабел душ Сантуш, дъщерята на бившия президент на Ангола Жусе Едуарду душ Сантуш, и Фолоруншо Алакиджа от Нигерия.

Състоянието на Исабел душ Сантуш възлиза на 2.3 млрд. долара спрямо 2.7 млрд. долара година по-рано, главно поради спад в цените на акциите на петролната компания Galp и комуникационната фирма Nos – и двете базирани в Португалия, както и спада при анголския мобилен оператор Unitel, където тя държи дял от 25%.

Unitel е предмет на арбитраж, след като един от акционерите – бразилския телеком Oi, твърди, че трябва да му бъдат изплатени 608 млрд. долара под формата на дивиденти за 5 години.

Нигерийката Алакиджа притежава дял в едно от най-продуктивните петролни полета в страната, което понастоящем се оперира от Chevron.

Всички 20 африкански милиардери притежават общо 68.7 млрд. долара, което е спад спрямо сумата от 2017 г. – 75.4 млрд. долара. Въпреки това, средното богатство на представителите в спсисъка записва леко повишение до 3.4 млрд. долара спрямо 3.3 млрд. долара година по-рано.Сподели:  
Етикети: хора, Африка , най-богатите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Идва ли златната ера на...

Идва ли златната ера на женския футбол? преди 7ч. 34мин.
До неотдавна женските футболни отбори трудно намираха стадиони, на които да тренират, а... още»
Осем факта за инвестициите на... Градът, в който живеят двамата... Топ 10 на най-добрите ресторанти в... 20 от най-красивите свещени места по...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...