Новини

Goldman Sachs завиши прогнозата си за златото през 2019 г.

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-11 15:00:57, видяна 218 пъти

След волатилния за пазарите декември, от Goldman Sachs вече намират златото, което е считано за актив убежище, за по-привлекателно.

От банката завишиха прогнозите си за цените на скъпоценния метал до 1 325, 1 375 и 1 425 долара за тройунция в следващите 3, 6 и 12 месеца, респективно, след като преди това прогнозираха 1 250, 1 300 и 1 350 долара за тройунция.

Въз основа на настоящата цена на златото, тази прогноза представлява увеличение от 10.7% в следващите 12 месеца.

“През новата година златото ще бъде подкрепено основно от нарастващото търсене на контрациклични активи. Същото важи и за изкупуването от страна на централните банки, предвид нарастващото геополитическо напрежение, което стимулира повече централни банки да се върнат на пазара на злато,” казва анализаторът в Goldman Sachs Джефри Къри.

Страховете от забавящия се икономически растеж и несигурността около паричната политика на Федералния резерв разбуниха финансовите пазари в последните няколко месеца. Рисковите активи понесоха сериозен удар през 2018 г., като капиталовият пазар записа най-лошия си декември от Голямата депресия насам.

През този волатилен период обаче златото се представяше по-добре от пазарите, генерирайки над 4% доходност от началото на декември, според Goldman Sachs. Борсово търгуваният фонд SPDR Gold Shares (GLD) е донесъл около 5% доходност през декември.

“През последните няколко седмици се наблюдава рязко влошаване на нагласите към риск след слабите макроикономически данни от декември и възобновените опасения относно бъдещата посока на икономическия растеж и най-вече риска от това растежът на щатската икономика да ограничи ръста на по-слабите икономики,” отбелязва Къри.

Страх от следващата рецесия

Двойната комбинация от по-слаби перспективи за икономическия растеж и несигурността около политиката на Фед изплаши пазарите. Индексът на икономическата активност в САЩ (PMI) падна до 15-месечно дъно през същия месец.

Доверието на производителите към бизнеса също се понижи до най-ниското си ниво от близо две години.

Фед затяга паричната си политика агресивно. На 4 януари обаче председателят Джером Пауъл даде индикации, че централната банка на САЩ ще действа търпеливо по отношение на паричната си политика и ще се вслушва в посланията, които идват от пазарите.

Тази пауза може би е времето, в което златото ще се представя по-добре от пазара, според Goldman Sachs.Сподели:  
Етикети: завиши, златото, прогнозата, Goldman, Sachs

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...