Новини

Тайните на един от най-великите учени в света

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-13 07:50:12, видяна 324 пъти

На 4 януари се навършиха 376 години от рождения ден на Исак Нютон.

Всеки ученик знае, че този човек е открил закона за земното притегляне, когато върху главата му пада ябълка.

В знак на уважение към учения нека да се вгледаме по-внимателно в неговите човешки черти.

1. Исак Нютон не обичал да пътешества. Нито веднъж през живота си не напуска пределите на Великобритания.
2. Той се увличал по спорта и въобще не се вълнувал от музика, театър, живопис, макар самият Нютон да е рисувал прилично добре и в младите си години да е писал стихове. Признавал, че предпочита обущар пред поет или комедиант, тъй като първият е по-полезен на обществото.
3. Сън Нютон не е имал чувство за хумор.
4. Великият учен леко е заеквал.
5. До смъртта си Исак Нютон се радва на здрави зъби, освен един. Той бил човек с доста добро здраве. Никога не е ползвал очила.
6. Бил е вечният ерген. Съзнателен девственик. Смятал, че плътските страсти влияят негативно върху мозъка на човека.
7. Сър Нютон е бил доста разсеян. Можел е вместо яйце в кипяща вода да сложи часовник.
8. В същото време е бил много наблюдателен. Лично успява да открие над сто фалшификата в услуга на Монетния двор на Англия.
9. През април 1698 г. Нютон се среща с Петър I по време на посещение на последния в Англия. След 15 години ученият лично изпраща на руския император първите 6 напечатани екземпляра на второто издание на своята велика книга „Математическите начала на натурфилософията“.

Уникални археологически открития в Черно море (снимки)Приключи втората експедиция на проекта по подводна археология в български води


10. Бидейки добре финансово осигурен, Нютон се стараел да не отказва никому финансова помощ. Помагал на роднини, на свои ученици, много от които стават впоследствие видни учени.
11. Световноизвестният учен бил необикновено скромен. Той никога не бързал да съобщава на публиката за своите открития. Държал в чекмеджетата на бюрото си открития, направени преди 20 и повече години. Поради това много от тях биват оповестени след смъртта му.

{{page}}

12. Нютон имал сложен характер. Често влизал в конфликти с плеяда от учени по негово време. Веднъж влиза в спор и с крал Яков II.
13. През 1703 г. Нютон става президент на Кралското общество, което управлява 24 години, до самата си смърт.
14. Нютон описва причината за появата на дъга и предлага да я разделят на седем съставни цвята, въпреки че в спектъра има повече. Той изхождал от аналогията за седемте ноти.
15. Ученият се увличал по химията, но не публикувал нито една своя работа в тази сфера. Именно по време на занимания с алхимия той почти се убива, натравяйки се с живак.
16. Като истински експериментатор, Нютон прави опити върху себе си. Веднъж, за да докаже теорията си за природата на зрението, притиснал окото си с чадър. Така го доближил до дъното на очната ябълка.

Видените като резултат разноцветни кръгове го убедили в истинността на предположението му, че нашето зрение е резултат от въздействието на светлината върху ретината.

Пращат думи на Стивън Хокинг в космосаГласът на известния физик Стивън Хокинг, който почина през март тази година, ще бъде излъчен в космоса


17. Веднъж Нютон станал жертва на голяма финансова афера. Като резултат загубил 20 000 паунда – баснословна сума по онова време.
18. Нютон предсказал края на света. По неговите изчисления това ще се случи през 2060 г. Тогава ще настъпи второто пришествие на Исус Христос.
19. През 1705 г. ученият получава званието рицар.
20. Ето какво казвал Нютон на самия себе си: „превъзхождал с разума си цялото човечество“.

„Не знам как ме възприема светът, но се смятам само за момче, играещо на морския бряг, което се забавлява с това от време на време да открива по-пъстро камъче сред останалите или красива мида, докато в същото време великият океан на истината стои пред мен неизследван“.Сподели:  
Етикети: Учени, Тайните , най-велик

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Идва ли златната ера на...

Идва ли златната ера на женския футбол? преди 7ч. 41мин.
До неотдавна женските футболни отбори трудно намираха стадиони, на които да тренират, а... още»
Осем факта за инвестициите на... Градът, в който живеят двамата... Топ 10 на най-добрите ресторанти в... 20 от най-красивите свещени места по...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...