Новини

Новият супер колайдер на ЦЕРН ще струва 9 млрд. евро

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-16 13:59:52, видяна 182 пъти

Европейската организация за ядрени изследвания обяви плановете си за изграждането на наследника на Големия адронен колайдер (Large Hadron Collider), разположен на границата между Франция и Швейцария.

Новото съоръжение ще е с форма на кръг, а обиколката му ще е с дължина от 100 километра, съобщава списание Science.    Засега работното му наименование е "Бъдещия кръгов колайдер" (Future Circular Collider). Цената на новата структура, по предварителни изчисления, ще достигне 9 млрд. евро и се очаква да започне работа през 2040 г., когато по план Големият адронен колайдер трябва да бъде изведен от експлоатация.    В момента LHC "засилва" протони един срещу друг със скорост, близка до тази на светлината и изследва резултатите от техния сблъсък. Това позволи на учените да открият тайнствената частица, известна като Хигс бозон през 2012 г.    FCC ще действа на различен принцип. Той ще ускорява електроните срещу съответстващите им елементарни частици от антиматерията, наречени позитрони. Те са с еднаква маса, но с противоположен заряд на електроните.

Сблъсъците на ниво електрон-позитрон ще са с 35 пъти по-малка енергия от тези на протоните, но ще бъдат много по-прецизни и в същото време достатъчно мощни, за да генерират Хигс бозони.

Резултатите обаче ще дават много повече възомжности за изследване, защото ще бъдат по-чисти и по-лесни за анализ, твърдят ядрените физици от ЦЕРН.    Кръговият колайдер ще се използва и като стъпало за достигане на следващото технологично ниво от развитието на ядрената физика. В бъдеще то ще позволи изграждането на съоръжение, което ще може да генерира седем пъти по-голяма енергия от настоящия адронен колайдер.

Очаква се то да успее да произведе нови частици, чието съществуване FCC би могъл единствено да загатне. Ъпгрейдът ще струва поне 15 млрд. евро и ще може да бъде интегриран в структурата на кръговия колайдер през 50-те години на XXI век.         Европейските физици обаче имат и конкуренция в лицето на своите китайски колеги. Поднебесната империя планира изграждането на собствен 100-километров кръгов колайдер за сблъскване на електрони и позитрони, който трябва да бъде готов до 2030 г. Впоследствие се очаква той да бъде надграден и с протонен тунел.    Япония също работи върху проект за изграждане на линеен електронно-позитронен колайдер с дължина от 20 километра, който да може да генерира Хигс бозони.  

Сподели:  
Етикети: млрд, супер, колайдер, ЦЕРН

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...