Новини

Това ли ще е новата най-голяма банка у нас?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-16 14:29:17, видяна 400 пъти

Банка ДСК обяви придобиването на Societe Generale Експресбанк от страна на българското ѝ дъщерно дружество Банка ДСК.

Процесът по интеграция на двете банки ще създаде една от най-големите и силни банкови институции на българския пазар.

След неговото приключване новата банкова организация ще се доближи до челната позиция по размер на активите и кредитния портфейл, ще разполага с най-голямата клонове мрежа и ще бъде първа по депозити в България.

По време на процеса на сливане на двете банки, който се очаква да приключи успешно през 2020 г., Банка ДСК и Societe Generale Експесбанк ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица.

До приключване на консолидационния процес Societe Generale Експесбанк ще продължи да извършва своята обичайна дейност под името и с търговската марка Експесбанк.

„OTP навлезе в България през 2003 г. През годините Банка ДСК се развива много добре. OTP вече присъства в 9 държави, а скоро ще навлезем и в 10-а. Конкретно за България се стремим да сме най-голямата банка в страната", каза Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

„Направихме една добра сделка. Societe Generale Експесбанк е една добра банка в банкирането на дребно и лизинга. От сделката печелим не само ние, но и цялото население и корпоративните клиенти на двете институции“, допълни още Чани.

Под ръководството на Виолина Маринова ще имаме борд, в който ще участват и хора от Сосиете Женерал Експресбанк, каза още той.

„Поемаме ангажимента да осигурим плавен процес на интеграция и бихме искали да уверим всички наши клиенти, че ще бъдат навременно уведомявани за ключовите етапи в сливането на двете банки", заяви Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Обединената институция ще разполага с 450 клона, но в следващите месеци част от тях ще бъдат затворени.

Във времето до приключването на консолидацията ще се огледат продуктите и услугите, предлагани от двете банки, каза още Маринова. Според нея, двете банки няма да имат проблеми с оценката на качеството на активите (AQR).

Според Чани, OTP Bank планира да осъществи поне още 3-4 сделки през 2019 г., като сред тях попадат придобивания в Сърбия, Албания и Словения.

„За момента няма да правим повече сделки в България“, уточни той.

Ласко Бенчик, председател на Надзорния съвет на Банка ДСК и главен стратегически финансов директор на Банка ОТП, каза, че обществеността ще бъде информирана навреме относно цената на придобиването - "така, както сме го правили и при предходни сделки". Сподели:  
Етикети: банка, найголяма

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...