Новини

Почина един от най-великите инвеститори

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-01-17 11:05:00, видяна 1686 пъти

На 89-годишна възраст почина Джак Богъл - основател на Vanguard Group, която сега е инвестиционен гигант с над 5.1 трлн. долара активи под управление. Богъл също така е считан за създател на първия индексен договорен фонд в света.

Богъл, който изповядваше философията „купи и задръж“, бе считан за един от най-великите инвеститори. Неговият индексен договорен фонд даде възможност на инвеститорите да постигат висока доходност при ниски разходи, в сравнение с активно управляваните фондове.

През 1975 г. той основава Vanguard, която в момента е най-голямата компания с договорни фондове в света, а след това заема постовете председател и главен изпълнителен директор до 1996 г. Vanguard в момента управлява активи на над 20 милиона инвеститори в около 170 държави.

Богъл, чието състояние се оценяваше на относително скромните 80 млн. долара, имаше проблеми със сърдечни заболявания, като претърпя трансплантация на 65-годишна възраст.

Той написа 13 книги за инвестирането, а почитателите му създават в негова част уебсайта Bogleheads.org, базиран на неговите инвестиционни съвети.

"Ако някога бъде издигната статуя в чест на човека, направил най-много за американските инвеститори, тя трябва да е на Джак Богъл," казва през 2017 г. милиардерът Уорън Бъфет.

"В първите си години Джак често бе осмиван от представителите на инвестиционната индустрия. Днес обаче той има задоволството да знае, че е помогнал на милиони инвеститори да реализират много по-висока доходност от спестяванията си, отколкото иначе биха реализирали. За тях и за мен той е герой."

Джон Клифтън Богъл (Джак) е роден в Монклер, Ню Джърси, на 8 май 1929 г., заедно със своя брат близнак Дейвид. Баща му губи по-голямата част от семейното състояние по време на Голямата депресия, след което се пропива, а в крайна сметка се разделя с майката на Богъл.

Богъл учи в гимназия в Джърси шор, преди да спечели стипендия за Blair Academy - престижно частно училище в щата. Той го завършва през 1947 г. и след това учи в Принстънския университет.

Джак Богъл: Тълпата винаги грешиВярвам, че САЩ са най-доброто място в света за инвестиции, споделя Богъл


След като се дипломира през 1951 г., той е нает от Wellington Fund и се издига до поста председател през 1970 г. След като изиграва основна роля в сливането с бостънската компания Thorndike, Doran, Paine & Lewis, ход - който впоследствие определя като "изключително неразумно сливане", той е уволнен през 1974 г.

Богъл определя сливането като най-голямата грешка в живота си.

Vanguard, всъщност, започва още в Wellington. Това е името на нискоразходен пасивен фонд, разработен от Богъл и обвързан със стойността на S&P 500. Той го кръщава на името на кораба на Лорд Нелсън от битката при Нил срещу Наполеон.

Богъл основава Vanguard като независима, притежавана от клиентите компания през януари 1975 г. Без външни собственици, които да си делят печалбите и без комисиони, компанията успява да предложи евтини инвестиционни услуги, сред които и първият индексен договорен фонд.

В първата си година Vanguard управлява 1.7 млрд. долара активи на инвеститори, а пред 2018 г. - 5.1 трлн. долара, пише CNBC.

"Никога не съм имал намерение да създавам такъв колос. Аз предпочитам малките компании," каза преди време Богъл. "Оказва се, че когато правиш това, което е правилно за инвеститорите, парите просто не спират."Сподели:  
Етикети: почина, инвеститори , най-велик

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...