Новини

Amazon изтегля продукти от Индия заради новите регулации

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-02-01 13:59:35, видяна 618 пъти

Американският технологичен гигант Amazon е принуден да изтегли част от продуктите, които предлага на индийския пазар, заради новите регулации в страната, съобщава BBC.

Компаниите за онлайн търговия вече няма да могат да продават стоки на доставчици, в които имат акционерно участие. Промените в закона ще засегнат в голяма степен електронната търговия в Индия, която през последните години привлече инвестиции за милиарди долари.

Amazon и местната компания Flipkart, която е собственост на американската търговска верига Walmart, бяха сред основните противници на новите разпоредби. По-малките местни компании пък смятат, че новият закон ще осигури по-справедлива конкурентна среда, тъй като до този момент големите играчи са се възползвали от редица предимства.

Новите регулации, които влизат в сила от 1 февруари, забраняват на онлайн търговците да сключват т. нар. "договори за ексклузивитет", които задължават доставчиците да продават само през техните платформи.

Някои от продуктите, които до този момент се предлагаха на индийския сайт на Amazon, вече започнаха да изчезват. Облеклата на местната търговска верига Shopper's Stop изчезнаха от платформата, тъй като американската компания притежава 5% от капитала й.

Собствената марка аудио слушалки на Amazon Echo също не се предлага, както и битовата химия под марката Prestо. Много продукти от серията Amazon Basics, включително батерии, зарядни устройства и други аксесоари, също са свалени от платформата.

"Ситуацията в Индия в момента е мъглява, но въпреки това този пазар запазва добър потенциал за нас в дългосрочен план", заяви главният финансов директор на Amazon Брайън Ославски, цитиран от BBC.

Amazon вече е най-скъпата публична компания в светаКомпанията на най-богатия човек в света вече официално е най-скъпото публично дружество

От Flipkart също изразиха съжаление, че новите правила ще влязат в сила, но въпреки това заявиха, че ще се съобразят с тях.

"Ние вярваме, че политиките трябва да се изработват в диалогична и пропазарна среда. По тази причина ще продължим да работим заедно с правителството и да подкрепяме мерките, които са в полза на икономическия растеж", се казва в изявление на компанията.

Дребните търговци пък посрещнаха с задоволство новите регулации. Те обвиняват големите корпорации, че използват своя контрол върху доставчиците, за да изкривяват пазарните механизми.

Конфедерацията на индийските търговци приветства новия закон, но също така изрази становище, че са необходими и допълнителни стъпки, които да гарантират запазването на свободната конкуренция.

Според тях държавата трябва да създаде специален разследващ орган, който да извърши детайлна проверка на бизнес моделите на големите технологични компании.

BBC припомня, че дребният бизнес, в който влизат най-малко 25 милиона търговци и собственици на магазини, оказа сериозна подкрепа на настоящия министър-председател на страната Нарендра Моди по време на изборите през 2014 г. В момента Моди се готви за следващия парламентарен вот, който ще се проведе през април и май тази година.  Сподели:  
Етикети: Amazon, изтегля, продукти, Индия, регулации , новите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...