Новини

Сайт с AI генерира лица на хора, които не съществуват

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2019-02-18 09:16:43, видяна 625 пъти

С помощта на изкуствения интелект в днешно време можете да манипулирате видео на публични личности, в което те да кажат каквото искате, или пък да създадете снимки на лицата на хора, които дори не съществуват.

Можете да видите това в действие на уебсайт на име thispersondoesnotexist.com. Той използва алгоритъм и при всяко обновяване показва по една снимка на лицето на човек, като повечето от тях изглеждат плашещо истински.

Всеки път, когато обновявате сайта, той ще ви показва ново лице. Тези хора обаче не съществуват.

Сайтът е дело на софтуерния инженер Филип Уанг и използва нов AI алгоритъм на име StyleGAN, който е разработен от Nvidia.

Технологията Generative Adversarial Networks, или GAN, е концепция, която е част от машинното обучение, която има за цел да генерира изображения, които се неразличими от истинските.

Тези GAN алгоритми могат да бъдат обучени да запомнят човешки лица, спални, автомобили и котки, например, след което те генерират такива изображения.

Портрет, нарисуван от AI, се продаде за 432 500 долара Картината е дело на парижкото студио Obvious Art и е създадена с помощта на математически алгоритъм

Уанг разказва пред Mashable, че е създал сайта, за да повиши осведомеността за алгоритъма и е избрал човешките лица, "защото мозъците на хората са чувствителни към подобни изображения."

Той добавя, че разходите му за наем на сървър са 150 долара на месец, тъй като има нужда от сериозно количество графична мощност за уебсайта.

"Това също така бе мое лично начинание, защото никой от приятелите ми изглежда не вярваше на този AI феномен и аз исках да ги убедя," казва Уанг.

"Това бе най-шокиращата презентация, която можех да им изпратя. След това го качих във Facebook и популярността на сайта скочи."

Що се отнася до ефекта на тази технология върху обществото, Уанг смята, че колкото повече хората са наясно с нея, толкова по-подготвени ще са за тези снимки.

Достатъчно мощен GAN би могъл да бъде използван за генерирането на снимка на любим човек, която пък да се използва за манипулации, казва той. Или пък голям набор от данни може да бъде използван за създаването на всевъзможни реалистични изображения от нулата.

Между другото, AI може да ви заблуди не само с реалистични видеа и снимки. Изкуственият интелект създава и текстове и те изглеждат също толкова правдоподобни.Сподели:  
Етикети: хора, сайт, лица, генерира

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...